Ustawa z dnia 6.12.2008 r. o podatku akcyzowym1)

www.przepisy.gofin.pl
wydawca: Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp.
www.gofin.pl    sklep internetowy: www.sklep.gofin.pl

Obowiązywanie:
od 2017.01.09
do 2018.06.07
tekst jednolity
ujednolicony przez
Dz. U. z 2017 r. poz. 43
Istniejące wersje czasowe art. 96
Tekst pierwotny
Dz. U. z 2009 r. nr 3, poz. 11
2011.05.26 Tekst jednolity
ujednolicony przez
Dz. U. z 2011 r. nr 108, poz. 626
2013.01.01
zmieniony przez
2014.06.05 Tekst jednolity
ujednolicony przez
Dz. U. z 2014 r. poz. 752
2017.01.09 Tekst jednolity
ujednolicony przez
Dz. U. z 2017 r. poz. 43
2018.06.08 Tekst jednolity
ujednolicony przez
Dz. U. z 2018 r. poz. 1114
2019.01.01
zmieniony przez
Pokaż wszystkie w jednym oknie

Art. 96. 1. Napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są:

    1) musujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2206 00 oraz wyroby oznaczone kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i objęte pozycją 2205, niewymienione w art. 95, które znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechują się ciśnieniem wynoszącym co najmniej 3 bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze, oraz:

      a) mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającą 13% objętości, albo

      b) mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 13% objętości, lecz nieprzekraczającą 15% objętości

    - pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji;

    2) niemusujące napoje fermentowane - niebędące musującymi napojami fermentowanymi określonymi w pkt 1 - wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 95 ust. 1, oraz wyroby objęte pozycją CN 2206 00, z wyjątkiem wszelkich wyrobów określonych w art. 94 ust. 1:

      a) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 10% objętości, albo

      b) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 10% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości

    - pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji.

2. Produkcją napojów fermentowanych w rozumieniu ustawy jest wytwarzanie lub przetwarzanie napojów fermentowanych, a także ich rozlew.

3. Podstawą opodatkowania napojów fermentowanych jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.

4. Stawki akcyzy na napoje fermentowane wynoszą:

    1) na cydr i perry o kodach CN 2206 00 31, 2206 00 51 oraz 2206 00 81, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 5,0% objętości - 97,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;

    2) na pozostałe napoje fermentowane - 158,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.