Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22.12.2010 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

www.przepisy.gofin.pl
wydawca: Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp.
www.gofin.pl    sklep internetowy: www.sklep.gofin.pl

Obowiązywanie:
od 2011.04.01
 
zmieniony przez
§ 1 
Istniejące wersje czasowe zał. nr 2
Tekst pierwotny
Dz. U. z 2010 r. nr 245, poz. 1638
2011.04.01
zmieniony przez
Pokaż wszystkie w jednym oknie

Załącznik nr 2

 
Wykaz towarów, których import objęty jest stawką podatku,
o której mowa w art. 41 ust. 2a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług

Pozycja Kod CN Wyszczególnienie
1         0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
2         0202 Mięso z bydła, zamrożone
3         0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
4         0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
5         0205 00 Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
6         0206 Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
7         0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
8         0208 Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
9      * 0209 00 Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1)
10         0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
11 ex     0301 Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 10
12         0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
13         0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
14         0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
15         0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
16         0306 Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
17         0307 Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
18         0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
19         0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
20         0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
21         0404 Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
22         0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
23         0406 Ser i twaróg
24 ex     0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 00 11 i 0407 00 19
25         0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26         0409 00 00 Miód naturalny
27         0410 00 00 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
28         0502 Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści
29         0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
30         0506 Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów
31         0507 Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów
32         0510 00 00 Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane
   Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
33        0511 91- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3
34      * 0511 99 10 - - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek2)
35      * 0511 99 85 - - - Pozostałe2)
36         0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone
37         0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
38         0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
39         0704 Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
40         0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp), świeże lub schłodzone
41         0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
42         0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
43         0708 Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
44         0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
45         0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
46         0713 Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
47         0714 Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
  Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane
  - Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
48         0802 21 00- - W łupinach
49        0802 22 00- - Bez łupin
  - Orzechy włoskie:
50        0802 31 00- - W łupinach
51         0802 32 00 - - Bez łupin
  Winogrona, świeże lub suszone:
52         0806 10 - Świeże
53 ex     0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
54         0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
55         0809 Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
56 ex     0810 Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00 i 0810 60 00 i 0810 90 20
57      * 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3)
   - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone:
58         0904 20 30 - - - Pozostałe
59        0908 10 00- Gałka muszkatołowa
60         0908 20 00 - Kwiat muszkatołowy
61      * 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)
62 ex * 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99
63         1001 Pszenica i meslin
64         1002 00 00 Żyto
65         1003 00 Jęczmień
65a         1004 00 00Owies
66         1005 Kukurydza
67         1006 Ryż
68         1007 00 Ziarno sorgo
69         1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
70         1101 00 Mąka pszenna lub meslin
71         1102 Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
72         1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe
73         1104 Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
74         1106 Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
75         1201 00 Nasiona soi, nawet łamane
76         1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane
77         1203 00 00 Kopra
78         1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane
79         1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
80         1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane
81 ex     1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 20
82      * 1208 Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy7)
  Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
83        1209 91 - - Nasiona warzyw
84 ex     1209 99 - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10
85      * 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane6)
86         1212 91 - - Burak cukrowy
87         1302 20 - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany
88         1302 31 00 - - Agar-agar
89      * 1501 00 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031)
90      * 1502 00 Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031)
91      * 1503 00 Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej7)
92      * 1504 Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
93      * 1506 00 00 Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
94      * 1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
95      * 1508 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
96      * 1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
97      * 1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15097)
98      * 1511 Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie7)
99      * 1512 Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
100      * 1513 Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
101      * 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)
102 ex * 1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29
103      * 1516 Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone7)
104      * 1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15167)
105         1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
106 ex     1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00
107         1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
108         1605 Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
  - Laktoza i syrop laktozowy:
109         1702 11 00 - - Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę
110        1702 19 00- - Pozostałe
111         1901 20 00 - Mieszaniny ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905
112         1902 Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
113         1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
114        1905 10 00- Chleb chrupki
  - Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe
115        1905 40 90- - Pozostałe
116        1905 90 10- - Mace
117     * 1905 90 30- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu15)
118      * 1905 90 90 - - - - Pozostałe8)
   Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006
119         2004 10 - Ziemniaki
120         2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
121         2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
  Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
122      * 2106 90 98 - - - Pozostałe9)
123      * 2202 Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200910)
124         2301 10 00 - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki
125      * 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane11)
126      * 2304 00 00 Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego7)
127      * 2305 00 00 Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych7)
128      * 2306 Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23057)
128a      * 3501 10 90Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
- - Pozostałe16)
  - Albumina jaja:
129        3502 11- - Suszona
130         3502 19 - - Pozostała
131      * 4901 Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach12)
132      * 4903 00 00 Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania12)
133      * 4904 00 00 Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione13)
134 ex * 4905 Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane14) - z wyłączeniem CN 4905 10 00
  bez względu na kod CN 1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN

2. Czasopisma specjalistyczne - w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 54, poz. 535, z późn. zm.)

Objaśnienia:

- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku

- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) z wyłączeniem orzechów

4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek

5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

6) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica

7) wyłącznie jadalne

8) wyłącznie bułka tarta

9) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

10) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy

11) z wyłączeniem śruty

12) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braile’a

13) wyłącznie nuty w formie drukowanej

14) wyłącznie mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi

15) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni

16) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym