Facebook

Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

Jak szukać?»

Ujednolicone przepisy prawne - www.przepisy.gofin.pl
Aktualnie jesteś: Ujednolicone przepisy prawne (strona główna) » Podatek VAT »  Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28.11.2008 r. w ...

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28.11.2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3%

 Dz. U. z 2008 r. nr 211, poz. 1334

Uwaga od redakcji:
Rozporządzenie obowiązywało do dnia 31.12.2010 r.

Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 74, poz. 444 i nr 209, poz. 1320) zarządza się, co następuje:

§ 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku do ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3% (Dz. U. nr 74, poz. 446).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.

Załącznik

Wykaz towarów, których import jest objęty
stawką podatku w wysokości 3%

Pozycja
Kod CN
Wyszczególnienie
1
  0101 Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
2
  0102 Bydło żywe
3
    0103 Świnie żywe
4
    0104 Owce i kozy, żywe
5
    0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6
* 0106 Pozostałe zwierzęta żywe1)
7
    0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8
    0202 Mięso z bydła, zamrożone
9
    0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10
    0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11
    0205 00 Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
12
    0206 Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13
    0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
      Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone:
14
    0208 10 - Z królików lub zajęcy
15
  0208 90 - Pozostałe
16
    0209 00 Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
17
    0301 Ryby żywe
18
    0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19
    0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20
    0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
21
    0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22
  0306 Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23
    0307 Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24
    ex 0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30
25
    0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
26
    0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
27
    0409 00 00 Miód naturalny
28
    0410 00 00 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29
* 0502 Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2)
30
* 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)  
31
* 0506 Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)
32
* 0507 Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2)
33
* 0510 00 00 Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)
34
ex* 0511 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
35
  0601 Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
36
    0602 Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
37
    0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
38
    0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone
39
    0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
40
    0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
41
    0704 Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
42
    0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
43
    0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone  
44
    0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
45
    0708 Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
46
    0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
47
    0713 Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
48
    0714 Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
      Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
49
  0802 21 00 - - W łupinach
50
    0802 22 00 - - Bez łupin
      - Orzechy włoskie:
51
  0802 31 00 - - W łupinach
52
    0802 32 00 - - Bez łupin
      Winogrona:
53
    0806 10 - Świeże
54
ex 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
55
    0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
56
    0809 Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
57
ex 0810 Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
      Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
58
    0904 20 30 - - - Pozostałe3)
59
* 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3)
60
* 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3)
61
* 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3)
62
    1001 Pszenica i meslin
63
    1002 00 00 Żyto
64
    1003 00 Jęczmień
65
    1004 00 00 Owies
66
    1005 Kukurydza
67
    1006 10 - Ryż niełuskany
68
    1007 00 Ziarno sorgo
69
    1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
      Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
- Ziarna miażdżone i płatkowane:
70
    1104 19 50 - - - Z kukurydzy
      - Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):
- - Z owsa:
71
    1104 22 90 - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
      - - Z kukurydzy:
72
    1104 23 90 - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
      - - - Z jęczmienia:
73
  1104 29 07 - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
      - - - Pozostałe:
      - - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:
74
  1104 29 11 - - - - - Z pszenicy
75
* 1104 29 18 - - - - - Pozostałe4)
      - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:
76
  1104 29 51 - - - - - Z pszenicy
77
  1104 29 55 - - - - - Z żyta
78
    1104 29 59 - - - - - Pozostałe
79
    1201 00 Nasiona soi, nawet łamane
80
    1203 00 00 Kopra
81
    1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane
82
    1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
83
    1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane
84
    1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
85
    1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
86
    1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
      Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

- Pozostałe:

87
  1212 91 - - Burak cukrowy
88
ex 1212 99 - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70
89
    1213 00 00 Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
90
    1214 Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane
91
ex 1501 00 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90
92
ex 1502 00 Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10
93
* 1503 00 Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej5)
94
    1504 Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
95
* 1506 00 00 Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
96
    1516 10 - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje
97
ex * 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej7) - z wyłączeniem CN 1604 14, 1604 20 i 1604 30
98
* 2301 10 00 - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki8)
99
* 2301 20 00 - Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych9)
100
* 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane10)
101
* 2308 00 Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone11)
102
* 2309 Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt12)
103
    2401 10 - Tytoń nieodżyłowany
104
    2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany
105
ex 3502 Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90
106
    3507 10 00 - Podpuszczka i jej koncentraty
107
* 5301 10 00 - Len surowy lub roszony13)
108
* 5302 10 00 - Konopie siewne, surowe lub roszone13)
109
* 5303 10 00 - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone13)
110
*    5305 00 00 Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)13),14)

ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

    1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki
    2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
    3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
    4) wyłącznie ziarno żyta
    5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny
    6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych
    7) wyłącznie marynaty
    8) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne
    9) z wyłączeniem produktów ubocznych (surowców i przetworów) z ryb oraz innych zwierząt wodnych pozostałych
    10) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych
    11) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe
    12) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów
    13) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
    14) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej

 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60