Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28.11.2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7%
o przepisie
art./§
aktu prawnego
pełną treść
widoczną część
powiązane
powiązane
Uwaga od redakcji:
Zmiany, które wchodzą w życie w wybranej wersji czasowej - zaznaczono kolorem
Rozporządzenie utraciło moc z dniem 1.01.2011 r.
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 54, poz. 535, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7% (Dz. U. nr 74, poz. 447).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.
stawką podatku w wysokości 7%
|
|
|
|||||||||||||||||||||||
|
0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | |||||||||||||||||||||||
|
0102 | Bydło żywe | |||||||||||||||||||||||
|
0103 | Świnie żywe | |||||||||||||||||||||||
|
0104 | Owce i kozy, żywe | |||||||||||||||||||||||
|
0105 | Drób domowy
żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus
domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
|||||||||||||||||||||||
|
* | 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe1) | ||||||||||||||||||||||
|
0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0202 | Mięso z bydła, zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
* | 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2) | ||||||||||||||||||||||
|
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |||||||||||||||||||||||
|
0301 | Ryby żywe | |||||||||||||||||||||||
|
0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |||||||||||||||||||||||
|
0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |||||||||||||||||||||||
|
0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||||||||||
|
0306 | Skorupiaki,
nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone
lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie,
nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki
i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia
przez ludzi |
|||||||||||||||||||||||
|
0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||||||||||
|
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |||||||||||||||||||||||
|
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |||||||||||||||||||||||
|
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |||||||||||||||||||||||
|
0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |||||||||||||||||||||||
|
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |||||||||||||||||||||||
|
0406 | Ser i twaróg | |||||||||||||||||||||||
|
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | |||||||||||||||||||||||
|
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |||||||||||||||||||||||
|
0409 00 00 | Miód naturalny | |||||||||||||||||||||||
|
0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |||||||||||||||||||||||
|
* | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone3) | ||||||||||||||||||||||
|
ex* | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi3) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 | ||||||||||||||||||||||
|
0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 | |||||||||||||||||||||||
|
0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia | |||||||||||||||||||||||
|
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | |||||||||||||||||||||||
|
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |||||||||||||||||||||||
|
0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |||||||||||||||||||||||
|
ex * | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 4) - z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90 | ||||||||||||||||||||||
|
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | |||||||||||||||||||||||
|
0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |||||||||||||||||||||||
|
0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |||||||||||||||||||||||
Pozostałe orzechy,
świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
|||||||||||||||||||||||||
|
0802 21 00 | - - W łupinach | |||||||||||||||||||||||
|
0802 22 00 | - - Bez łupin | |||||||||||||||||||||||
- Orzechy włoskie: | |||||||||||||||||||||||||
|
0802 31 00 | - - W łupinach | |||||||||||||||||||||||
|
0802 32 00 | - - Bez łupin | |||||||||||||||||||||||
|
0806 | Winogrona, świeże lub suszone | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 0807 | Melony (włącznie
z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem
CN 0807 20 00 |
||||||||||||||||||||||
|
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |||||||||||||||||||||||
|
0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95 | ||||||||||||||||||||||
|
0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |||||||||||||||||||||||
|
* | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia4) | ||||||||||||||||||||||
|
0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem | |||||||||||||||||||||||
|
* | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących4) | ||||||||||||||||||||||
Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | |||||||||||||||||||||||||
|
|
0904 20 30 | - - - Pozostałe5) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony5) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca5) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) | ||||||||||||||||||||||
|
1001 | Pszenica i meslin | |||||||||||||||||||||||
|
1002 00 00 | Żyto | |||||||||||||||||||||||
|
1003 00 | Jęczmień | |||||||||||||||||||||||
|
1004 00 00 | Owies | |||||||||||||||||||||||
|
1005 | Kukurydza | |||||||||||||||||||||||
|
1006 | Ryż | |||||||||||||||||||||||
|
1007 00 | Ziarno sorgo | |||||||||||||||||||||||
|
1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |||||||||||||||||||||||
|
1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |||||||||||||||||||||||
|
1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |||||||||||||||||||||||
|
1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |||||||||||||||||||||||
|
1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: | |||||||||||||||||||||||
|
1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane | |||||||||||||||||||||||
|
1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |||||||||||||||||||||||
|
1108 | Skrobie; inulina | |||||||||||||||||||||||
|
1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony | |||||||||||||||||||||||
|
1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | |||||||||||||||||||||||
|
1203 00 00 | Kopra | |||||||||||||||||||||||
|
1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |||||||||||||||||||||||
|
1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |||||||||||||||||||||||
|
1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |||||||||||||||||||||||
|
1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | |||||||||||||||||||||||
|
* | 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6) | ||||||||||||||||||||||
|
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | |||||||||||||||||||||||
|
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | |||||||||||||||||||||||
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | |||||||||||||||||||||||||
|
1212 91 | - - Burak cukrowy | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 1212 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i 1212 99 49 | ||||||||||||||||||||||
|
1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | |||||||||||||||||||||||
|
1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00 , 1302 13 00, 1302 19 | ||||||||||||||||||||||
|
ex | 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 | ||||||||||||||||||||||
|
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503: | ||||||||||||||||||||||||
|
1502 00 90 | - Pozostałe | |||||||||||||||||||||||
|
* | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze
i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet
rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
||||||||||||||||||||||
|
* | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
ex * | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10 | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1521 10 00 | - Woski roślinne6) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 1522 00 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych6) | ||||||||||||||||||||||
|
1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |||||||||||||||||||||||
|
1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane | |||||||||||||||||||||||
|
1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |||||||||||||||||||||||
|
1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00 | ||||||||||||||||||||||
|
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel | |||||||||||||||||||||||
|
1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19 | ||||||||||||||||||||||
|
1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |||||||||||||||||||||||
|
1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | |||||||||||||||||||||||
|
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |||||||||||||||||||||||
|
1905 10 00 | - Chleb chrupki | |||||||||||||||||||||||
- - Gofry i wafle: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 1905 32 05 | - - - O zawartości wody przekraczającej 10% masy7) | ||||||||||||||||||||||
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: | |||||||||||||||||||||||||
|
1905 40 90 | - - Pozostałe | |||||||||||||||||||||||
- Pozostałe: | |||||||||||||||||||||||||
|
1905 90 10 | - - Mace | |||||||||||||||||||||||
|
* | 1905 90 20 | - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby8) | ||||||||||||||||||||||
Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze: | |||||||||||||||||||||||||
|
1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu | |||||||||||||||||||||||
- - - Pozostałe: | |||||||||||||||||||||||||
|
1905 90 60 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego | |||||||||||||||||||||||
|
* | 1905 90 90 | - - - - Pozostałe9) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym4) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)4) | ||||||||||||||||||||||
|
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | |||||||||||||||||||||||
|
* | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone4) | ||||||||||||||||||||||
|
2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |||||||||||||||||||||||
|
2101 30 | - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 | ||||||||||||||||||||||
|
2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | |||||||||||||||||||||||
|
2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 2106 90 20 | ||||||||||||||||||||||
Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 2201 90 00 | - Pozostałe10) | ||||||||||||||||||||||
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 2202 90 | - Pozostałe11) | ||||||||||||||||||||||
|
2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki | |||||||||||||||||||||||
|
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane | |||||||||||||||||||||||
|
2303 10 | - Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | |||||||||||||||||||||||
|
2303 20 | - Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | |||||||||||||||||||||||
|
* | 2303 30 00 | - Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane12) | ||||||||||||||||||||||
|
2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |||||||||||||||||||||||
|
2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00 | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2509 00 00 | Kreda13) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2518 10 00 | - Dolomit niekalcynowany ani niespiekany14) | ||||||||||||||||||||||
|
2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 | |||||||||||||||||||||||
Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 2530 90 00 | - Pozostałe15) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany16) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna17) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym18) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2852 00 00 | Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów19) | ||||||||||||||||||||||
Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: | |||||||||||||||||||||||||
|
2903 51 00 | - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) | |||||||||||||||||||||||
|
2903 52 00 | - - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) | |||||||||||||||||||||||
|
2903 59 | - - Pozostałe | |||||||||||||||||||||||
|
Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: | ||||||||||||||||||||||||
|
* | 2903 62 00 | - - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)20) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2918 | Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2922 | Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego19) | ||||||||||||||||||||||
Organiczne związki siarki: | |||||||||||||||||||||||||
|
2930 90 13 | - - Cysteina i cystyna | |||||||||||||||||||||||
|
2930 90 16 | - - Pochodne cysteiny lub cystyny | |||||||||||||||||||||||
|
* | 2932 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2933 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2934 | Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2935 00 | Sulfonamidy19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2938 | Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293919) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 2941 | Antybiotyki19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych19) | ||||||||||||||||||||||
|
ex * | 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu19) - z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00 | ||||||||||||||||||||||
|
3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego | |||||||||||||||||||||||
|
ex * | 3102 | Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe21) - z wyłączeniem CN 3102 50 10 | ||||||||||||||||||||||
|
3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne | |||||||||||||||||||||||
|
ex | 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20 | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg22) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)23) | ||||||||||||||||||||||
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 3501 10 90 | - - Pozostałe24) | ||||||||||||||||||||||
|
ex | 3502 | Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90 | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3503 00 10 | - Żelatyna i jej pochodne25) | ||||||||||||||||||||||
|
3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |||||||||||||||||||||||
|
3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |||||||||||||||||||||||
Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 3701 10 00 | - Do promieni rentgenowskich47) | ||||||||||||||||||||||
Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 3702 10 00 | - Do promieni rentgenowskich26) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3808 | Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)27) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych28) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe29) | ||||||||||||||||||||||
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 3824 90 61 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300430) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3824 90 62 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 3824 90 64 | - - - - Pozostałe19) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)31) | ||||||||||||||||||||||
|
4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu | |||||||||||||||||||||||
Rękawiczki: | |||||||||||||||||||||||||
|
4015 11 00 | - - Chirurgiczne | |||||||||||||||||||||||
|
* | 4115 20 00 | - Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej32) | ||||||||||||||||||||||
|
4401 10 00 | - Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach | |||||||||||||||||||||||
Pozostałe artykuły z drewna: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 4421 90 98 | - - Pozostałe33) | ||||||||||||||||||||||
|
4818 40 | - Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne | |||||||||||||||||||||||
|
* | 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach34) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe35) | ||||||||||||||||||||||
|
4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania | |||||||||||||||||||||||
|
4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione | |||||||||||||||||||||||
|
4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane | |||||||||||||||||||||||
|
5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania | |||||||||||||||||||||||
Wełna: | |||||||||||||||||||||||||
|
5101 19 00 | - - Pozostała | |||||||||||||||||||||||
|
* | 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony36) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone36) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 5303 10 00 | - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone36) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)36),37) | ||||||||||||||||||||||
|
ex * | 5601 | Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien38) - z wyłączeniem CN 5601 30 00 | ||||||||||||||||||||||
|
* | 7318 23 00 | - - Nity39) | ||||||||||||||||||||||
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane) | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 8442 30 99 | - - - Pozostałe40) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 8443 32 10 | - - - Drukarki41) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 8443 39 90 | - - - Pozostałe42) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 8469 00 | - Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów43) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 8471 | Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone41) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 8517 62 00 | - - Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające I routingowe41) | ||||||||||||||||||||||
- Monitory z lampą kineskopową: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 8528 41 00 | - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141) | ||||||||||||||||||||||
- Pozostałe monitory: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 8528 51 00 | - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141) | ||||||||||||||||||||||
- Projektory: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 8528 61 00 | - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141) | ||||||||||||||||||||||
|
8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób | |||||||||||||||||||||||
|
9001 30 00 | - Soczewki kontaktowe | |||||||||||||||||||||||
|
9001 40 | - Soczewki okularowe szklane | |||||||||||||||||||||||
|
9001 50 | - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów | |||||||||||||||||||||||
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: | |||||||||||||||||||||||||
|
* | 9018 31 | - - Strzykawki, z igłami lub bez44) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 9018 32 10 | - - - Metalowe igły do zastrzyków44) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 9018 32 90 | - - - Igły chirurgiczne44) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 9018 39 00 | - - Pozostałe44) | ||||||||||||||||||||||
|
9018 90 10 | - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi | |||||||||||||||||||||||
|
9018 90 50 | - - Aparatura do transfuzji | |||||||||||||||||||||||
|
* | 9021 | Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa45) | ||||||||||||||||||||||
|
* | 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny46) | ||||||||||||||||||||||
bez względu na Kod CN |
|
1) ex - zamieszczony przy kodzie
CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego
nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
2) Wykaz nie ma zastosowania dla
zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3%
3) Objaśnienia do podpozycji
oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN
1) wyłącznie króliki, pszczoły,
jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
2) z wyłączeniem tłuszczów
technicznych
3) z wyłączeniem produktów
ubocznych garbarń
4) z wyłączeniem produktów
o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
5) wyłącznie surowce roślin
zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie wafle
8) wyłącznie opłatki sakralne
i podobne produkty do opłatków sakralnych
9) wyłącznie chleb i bułki
oraz bułka tarta
10) wyłącznie lód naturalny
i sztuczny
11) z wyłączeniem piwa bezalkoholowego
12) wyłącznie wywar
13) wyłącznie kreda mielona,
pastewna i nawozowa
14) wyłącznie mączka dolomitowa
15) wyłącznie ziemia ogrodnicza
i ziemia humus
16) wyłącznie surowiec i
półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe
dla celów rolniczych
17) wyłącznie siarka sublimowana
lub strącona
18) wyłącznie amoniak ciekły
nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
19) wyłącznie produkty lecznicze
wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym
20) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
21) z wyłączeniem związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
22) z wyłączeniem związków
azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych
i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych
23) wyłącznie do stosowania
w dentystyce
24) z wyłączeniem kazeiny
do stosowania w przemyśle innym niż produkującym żywność, pasze lub w przemyśle
włókienniczym
25) z wyłączeniem klejów
kazeinowych
26) z wyłączeniem filmów
do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej
1m
27) z wyłączeniem wyrobów
chemii gospodarczej
28) wyłącznie dla farmacji
29) wyłącznie testy i odczynniki
diagnostyczne, medyczne
30) wyłącznie produkty i
preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów
ceramiki szlachetnej
31) wyłącznie węże medyczne
32) z wyłączeniem odpadków
skór garbowanych (bezwłosowych)
33) wyłącznie elementy składowe
i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
34) z wyłączeniem książek
adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych,
teleksów, telefaksów i ulotek
35) z wyłączeniem wydawnictw,
w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne
lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
36) z wyłączeniem odziarnionych
produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
37) wyłącznie z włókna kokosowego
surowego i z manili surowej
38) z wyłączeniem waty konfekcyjnej
39) wyłącznie nity ze stali
do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
40) z wyłączeniem maszyn,
urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem
lub bez użycia urządzeń do odlewania
41) wyłącznie urządzenia
komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
42) wyłącznie automatyczne
maszyny do pisania dla niewidomych
43) wyłącznie maszyny dla
niewidomych
44) z wyłączeniem weterynaryjnych
45) z wyłączeniem sztucznych
zębów i protez dentystycznych
46) wyłącznie żelatyna nieutwardzona,
obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
47) wyłącznie do stosowania w medycynie, dentystyce i weterynarii