Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22.12.2011 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
o przepisie
art./§
pełną treść
widoczną część
powiązane
powiązane
mowa w art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług
Pozycja |
Kod CN |
Wyszczególnienie |
1 |
0201 |
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
2 |
0202 |
Mięso z bydła, zamrożone |
3 |
0203 |
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
4 |
0204 |
Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
5 |
0205 00 |
Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
6 |
0206 |
Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
7 |
0207 |
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
8 |
0208 |
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
9 |
* 0209 |
Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1) |
10 |
0210 |
Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
11 |
ex 0301 |
Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00 |
12 |
0302 |
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
13 |
0303 |
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
14 |
0304 |
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
15 |
0305 |
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
16 |
0306 |
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
17 |
0307 |
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
18 |
0308 |
Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
19 |
0401 |
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
20 |
0402 |
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
21 |
0403 |
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
22 |
0404 |
Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
23 |
0405 |
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
24 |
0406 |
Ser i twaróg |
25 |
ex 0407 |
Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19 |
26 |
0408 |
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
27 |
0409 00 00 |
Miód naturalny |
28 |
0410 00 00 |
Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
29 |
|
|
30 |
0504 00 00 |
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
31-33 |
|
|
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi |
||
34 |
0511 91 |
- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 |
35-36 |
|
|
37 |
0701 |
Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
38 |
0702 00 00 |
Pomidory, świeże lub schłodzone |
39 |
0703 |
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
40 |
0704 |
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
41 |
0705 |
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
42 |
0706 |
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
43 |
0707 00 |
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
44 |
0708 |
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
45 |
0709 |
Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
46 |
0710 |
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
47 |
0713 |
Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
48 |
0714 |
Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
||
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
||
49 |
0802 21 00 |
- - W łupinach |
50 |
0802 22 00 |
- - Bez łupin |
- Orzechy włoskie: |
||
51 |
0802 31 00 |
- - W łupinach |
52 |
0802 32 00 |
- - Bez łupin |
Winogrona, świeże lub suszone: |
||
53 |
0806 10 |
- Świeże |
54 |
ex 0807 |
Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
55 |
0808 |
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
56 |
0809 |
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
57 |
ex 0810 |
Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20 |
58 |
* 0811 |
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3) |
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
||
59 |
0904 21 90 |
- - - Pozostałe |
60 |
ex 0908 |
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony - z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00 |
61 |
* 0909 |
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
62 |
ex * 0910 |
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 |
63 |
1001 |
Pszenica i meslin |
64 |
1002 |
Żyto |
65 |
1003 |
Jęczmień |
66 |
1004 |
Owies |
67 |
1005 |
Kukurydza |
68 |
1006 |
Ryż |
69 |
1007 |
Ziarno sorgo |
70 |
1008 |
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
71 |
1101 00 |
Mąka pszenna lub z meslin |
72 |
1102 |
Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
73 |
1103 |
Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
74 |
1104 |
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
75 |
1106 |
Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
76 |
1201 |
Nasiona soi, nawet łamane |
77 |
1202 |
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
78 |
1203 00 00 |
Kopra |
79 |
1204 00 |
Nasiona lnu, nawet łamane |
80 |
1205 |
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
81 |
1206 00 |
Nasiona słonecznika, nawet łamane |
82 |
ex 1207 |
Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00 |
83 |
* 1208 |
Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6) |
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: |
||
84 |
1209 91 |
- - Nasiona warzyw |
85 |
ex 1209 99 |
- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10 |
86 |
* 1211 |
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7) |
87 |
1212 91 |
- - Burak cukrowy |
88 |
1302 20 |
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany |
89 |
1302 31 00 |
- - Agar-agar |
90 |
* 1501 |
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031) |
91 |
* 1502 |
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031) |
92 |
* 1503 00 |
Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6) |
93 |
* 1504 |
Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
94 |
* 1506 00 00 |
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
95 |
* 1507 |
Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
96 |
* 1508 |
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
97 |
* 1509 |
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
98 |
* 1510 00 |
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096) |
99 |
* 1511 |
Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6) |
100 |
* 1512 |
Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
101 |
* 1513 |
Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
102 |
* 1514 |
Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
103 |
ex * 1515 |
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 |
104 |
* 1516 |
Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6) |
105 |
* 1517 |
Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166) |
106 |
1601 00 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
107 |
ex 1602 |
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00 |
108 |
1604 |
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
109 |
1605 |
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
- Laktoza i syrop laktozowy: |
||
110 |
1702 11 00 |
- - Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę |
111 |
1702 19 00 |
- - Pozostałe |
112 |
1901 20 00 |
- Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 |
113 |
1902 |
Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
114 |
1904 |
Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
115 |
1905 10 00 |
- Chleb chrupki |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe |
||
116 |
1905 40 90 |
- - Pozostałe |
117 |
1905 90 10 |
- - Mace |
118 |
* 1905 90 30 |
- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8) |
119 |
* 1905 90 80 |
- - - - Pozostałe9) |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
||
120 |
2004 10 |
- Ziemniaki |
121 |
2009 |
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
122 |
2105 00 |
Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
||
123 |
* 2106 90 98 |
- - - Pozostałe10) |
124 |
* 2202 |
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200911) |
125 |
2301 10 00 |
- Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki |
126 |
* 2302 |
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12) |
127 |
* 2304 00 00 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6) |
128 |
* 2305 00 00 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6) |
129 |
* 2306 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056) |
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: |
||
130 |
* 3501 10 90 |
- - Pozostałe13) |
- Albumina jaja: |
||
131 |
3502 11 |
- - Suszona |
132 |
3502 19 |
- - Pozostała |
133 |
* 4901 |
Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach14) |
134 |
* 4903 00 00 |
Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania14) |
135 |
* 4904 00 00 |
Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione15) |
136 |
ex * 4905 |
Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane16) - z wyłączeniem CN 4905 10 00 |
bez względu |
1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN 2. Czasopisma specjalistyczne - w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2018 r. poz. 2174, z późn. zm.) |
Objaśnienia:
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) (uchylone)
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
8) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
9) wyłącznie bułka tarta
10) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
11) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
12) z wyłączeniem śruty
13) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
14) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braille'a
15) wyłącznie nuty w formie drukowanej
16) wyłącznie mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi