Facebook

Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

Jak szukać?»

30 kwietnia 2024 r. (wtorek) mija termin złożenia do US zeznań za 2023 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39
Ujednolicone przepisy prawne - www.przepisy.gofin.pl
Aktualnie jesteś: Ujednolicone przepisy prawne (strona główna) » Rachunkowość » Krajowe Standardy Rachunkowości i stanowiska Komitetu Standardów Rachunkowości »  Komunikat Ministra Finansów z dnia 28.06.2018 r. w ...

Komunikat Ministra Finansów z dnia 28.06.2018 r. w sprawie ogłoszenia uchwały Komitetu Standardów Rachunkowości w sprawie przyjęcia Krajowego Standardu Rachunkowości nr 12 "Działalność rolnicza"

Tekst pierwotny - bieżący
 Dz. Urz. Min. Fin. z 2018 r. poz. 78

X. Przykłady

Przykład 1 Kalkulacja kosztów uprawy ziemniaków

W gospodarstwie rolnym uprawia się ziemniaki. Koszty wytworzenia ziemniaków wyniosły:

        Koszty bezpośrednie

28.770

    a) materiał siewny (własny i z zakupu)

16.770

    b) nawozy

7.000

    c) środki ochrony roślin

5.000

        Koszty pośrednie

25.210

    d) praca własnych maszyn (amortyzacja)

10.000

    e) płace wraz narzutami

1.710

    f) usługi obce - zbiór kombajnem

12.600

    g) podatki i ubezpieczenia

900

        Razem koszty wytworzenia

53.980

Zbiór ziemniaków wyniósł 1.250 dt.

Koszt wytworzenia 1 dt ziemniaków przedstawia się następująco:

Jednostkowy koszt wytworzenia  =  

koszty uprawy

=

53.980

  =  43,18 zł



ilość dt zbioru

1.250

Obszar uprawy ziemniaków stanowi 5 ha, zatem koszt wytworzenia plonów z 1 ha uprawy ziemniaków 53.980/5 = 10.796 zł.

Przykład 2 Wycena produktu głównego (owsa) i ubocznego (słomy) w produkcji roślinnej

Koszty wytworzenia poniesione na uprawę owsa wynoszą 20.000 zł. Uzyskany zbiór to 175 dt ziarna i 250 dt słomy. Przy przyjęciu, wyprowadzonego z relacji cen 1dt owsa i słomy, współczynnika przeliczeniowego: 1 dt ziarna równoważy 10 dt słomy, ustalenie ilości jednostek przeliczeniowych przebiega następująco:

175 dt ziarna x 1,0 = 175 jednostek

250 dt słomy x 0,1 = 25 jednostek

Razem = 200 jednostek

Koszt wytworzenia 1 dt owsa wyniesie 100 zł (20.000 zł/200), a koszt wytworzenia 1 dt słomy 10 zł (100 zł/10).

Przykład 3 Wycena produktu głównego (żyta)

Koszt wytworzenia żyta wynosi 44.070 zł. Uzyskano 600 dt ziarna i 1.125 dt słomy. Cena słomy wynosi 100 zł za 1 t, stąd 10 zł za 1 dt.

Ustalenie kosztu wytworzenia 1 dt żyta :

1. Koszty poniesione na uprawę żyta

44.070

2. Wartość słomy (1.125 dt*10zł)

11.250

3. Koszty wytworzenia żyta (różnica)

32.820

4. Ilość uzyskanego ziarna (dt)

600

5. Koszt 1 dt żyta

54,7

Koszt wytworzenia 1 dt produktu głównego (żyta) wyniósł 54,7 zł.

Przykład 4 Ewidencja ilościowa - zestawienie obrotów inwentarzem żywym (ilościowe)

Częste zmiany ilościowe zwierząt mogą powodować nieprawidłowości w ustalaniu stanu inwentarza żywego. Dla celów formalnej kontroli ewidencji ilościowej przedsiębiorstwo sporządza raz w miesiącu zestawienie obrotów inwentarzem żywym (bydło).

Na początek okresu przedsiębiorstwo posiadało 400 szt. bydła, w tym 100 krów. W rozpatrywanym okresie przedsiębiorstwo nie kupowało bydła, natomiast sprzedało 83 sztuki. Ogólna liczba sztuk przeklasowanych wyniosła 100 i dotyczyła:

    a) 30 cieląt na jałówki oraz 10 na byczki mięsne (razem 40 szt.),

    b) 10 jałówek młodszych do grupy starszych,

    c) 15 jałówek starszych do grupy jałówek cielnych,

    d) 20 jałówek cielnych do krów (na skutek wycielenia).

Przychówek w danym okresie wyniósł 20 szt. cieląt, a 3 sztuki padły.

Uzgodnienie zmian ilościowych prezentuje tabela Zestawienie obrotów inwentarzem żywym.

Tabela Zestawienie obrotów inwentarzem żywym

Grupa

SP*

Przychody

Razem przychody

Rozchody

Razem rozchody

SK* *

z urodzenia

z przeklasowania

z zakupu

na przeklasowanie

na sprzedaż

upadki i brakowania

Krowy

100

20

20

20

1

21

99

Jałówki cielne

75

15

15

20

20

70

Jałówki

>1,5

roku

60

10

10

15

25

40

30

Jałówki 0,5-1,5 roku

65

30

30

10

30

40

55

Cielęta 2 tyg. -0,5 r.

50

15

15

40

1

41

24

Cielęta do 2 tyg.

10

20

20

15

1

16

14

Opasy (Byki)

40

10

10

8

8

42

RAZEM

400

20

100

120

100

83

3

186

334

*SP - stan początkowy
**SK - stan końcowy

Przykład 5 Amortyzacja inwentarza żywego zaliczanego do środków trwałych

Stacja hodowli bydła, zajmująca się produkcją nasienia, kupiła rocznego buhaja płacąc za niego 12.000 zł. Na dzień przyjęcia do używania ustaliła czteroletni okres amortyzacji. Przyjęto liniową metodę amortyzacji i uwzględniono przewidywaną przy likwidacji składnika istotną pozostałość o wartości w cenie sprzedaży netto 4.000 zł.

Roczna kwota amortyzacji wyniesie: (12.000 zł - 4.000 zł)/4 lata = 2.000 zł.

Przykład 6 Wycena i ewidencja krów brakowanych

W dniu 30 czerwca wybrakowano ze stada hodowlano-użytkowego jedną krowę o masie 700 kg, której dotychczasowa wartość księgowa netto wynosiła 4.000 zł. Cena sprzedaży netto możliwa do uzyskania za tego rodzaju zwierzę wynosi 2.500 zł. Utrata wartości związana z wybrakowaniem wyniesie 1.500 zł i zostanie zaksięgowana: Ma Środki trwałe - inwentarz żywy (stado podstawowe) 4.000 zł, Wn Inwentarz żywy (niezaliczany do środków trwałych) (opasy) 2.500 zł, Wn Pozostałe koszty operacyjne 1.500 zł.

Krowa wybrakowana za stada, zamiast przeklasyfikowania, może zostać sprzedana. W przypadku takim rozchód zostanie zaksięgowany: Ma Środki trwałe - inwentarz żywy (krowa w wartości netto) 4.000 zł, Wn Pozostałe koszty operacyjne 4.000 zł, a przychód uzyskany ze sprzedaży Wn Środki pieniężne (rozrachunki), Ma Pozostałe przychody operacyjne 2.500 zł.

Przykład 7 Ustalenie wartości początkowej przyszłego sadu (kultury sadowniczej)

Gospodarstwo założyło sad jabłoniowy o powierzchni 10 ha (ogólna powierzchnia gospodarstwa 13,67 ha), stanowiący jedną kwaterę. Przygotowanie pola pod sadzenie nastąpiło w cyklu dwuletnim. Zastosowano typowy płodozmian rolniczy sadząc rośliny motylkowe i zbożowe.

Jesienią pierwszego roku X wykonano czynności polegające na: oraniu, nawożeniu, bronowaniu i wysianiu żyta. Wiosną następnego roku X+1, w maju nastąpiło rozdrabnianie, oranie, wysiew nawozów i łubinu żółtego. W lipcu zaorano pole, wysiano gorczycę, którą w październiku rozdrobniono, ponownie przeorano pole i wysiano nawóz.

W kolejnym roku X+2, wiosną, powtórzono cykl prac stanowiących przygotowanie pola, ale zamiast żyta zasiano grykę. Jesienią po zaoraniu gorczycy pole jest gotowe do sadzenia drzew.

Koszty przygotowania pola pod zasadzenia wyniosły 50.000 zł.

Jesienią roku X+2 posadzono drzewka dwóch odmian jabłek Gloster i Jonagored, natomiast trzecią odmianę Gala dopiero wiosną następnego roku X+3 (słabo rosnące, na podkładce karłowej M-9). Wszystkie drzewa zasadzono w systemie jednorzędowym o zagęszczeniu 2700 drzew na 1 ha. Przy cenie zakupu 12 zł za drzewko wartość zakupu łącznie z kosztem transportu wyniosła 330.000 zł. Prace przy sadzeniu kosztowały 12.500 zł.

Do końca X+3 i X+4 roku wykonano zabiegi pielęgnacyjne i ochronne za 30.000 zł. Zabiegi te wpłynęły na zwiększenie wartości początkowej zakładanego sadu. Wartość owoców pozyskanych w X+4 roku pomniejsza wartość początkową sadu - plon 10 ton owoców (10.000 zł.), a koszty zbioru, ją powiększają.

Począwszy od roku X+5 koszty uprawy stanowią koszty wytworzenia jabłek.

Środkami trwałymi, w gospodarstwie sadowniczym, nie będącymi roślinnymi aktywami biologicznymi są: ogrodzenie kwatery, system nawadniania sadu, studnia, szpalery wraz z palikami, instalacje elektryczne, traktor, opryskiwacz, podwoziówki (przyczepy sadownicze), platforma samojezdna, skrzynio-palety, wiata. Do środków trwałych o niskiej jednostkowej wartości (wyposażenia), niezbędnych do pracy w sadzie zalicza się m.in.: drabiny, sekatory, zbieraki, nożyki sadownicze, szpadle, grabie, kosy spalinowe, glebogryzarkę, opryskiwacz polowy.

Przykład 8 Rozliczenie kosztów uprawy truskawek

Wiosną roku X założono plantację na 5 hektarach truskawek. Koszty sadzenia truskawek prezentuje tabela:

Rok X

Koszty

Czynności początkowe

- przygotowanie pola (orka, uprawa, nawożenie)

11.500

- sadzonki

37.500

- sadzenie

2.000

Po posadzeniu sadzonek truskawek wykonano:

- trzykrotne ręczne pielenie, a także

12.000

korzystano z pracy ciągnika

5.000

- opryski

2.500

Pozyskanie truskawek

- praca przy zbiorze

1.000

- plon (1.000 kg) po 3 zł/kg

(3.000)

Razem koszty założenia plantacji

68.500

Koszty poniesione na założenie plantacji truskawek w wysokości 68.500 zł zostaną ujęte na koncie księgowym "Środki trwałe w budowie" a następnie po wejściu w pełne plonowanie stanowić będą wartość początkową biologicznych aktywów trwałych których rozliczenie nastąpi w ciągu najbliższych trzech lat. Trzeci rok uprawy będzie jednocześnie ostatnim.

W kolejnych trzech latach koszty uprawy truskawek stanowią koszty (wytworzenia) truskawek bieżącego okresu i obejmują:

- nawożenie

5.000

- opryski

13.500

- ściółkowanie (słoma + płace )

7.500

- praca ciągnika

15.000

- praca przy zbiorze

50.000

Rozliczone koszty założenia plantacji (amortyzacja założenia uprawy truskawek) 68500/3

22.833

Razem koszty wytworzenia truskawek

113.833

Koszty wytworzenia plonu truskawek zwiększą o koszty bezzwrotnych opakowań, do których są zbierane.

Przykład 9 Wartość początkowa istniejącego sadu - utrata wartości

W styczniu roku X gospodarstwo zajmujące się dotychczas produkcją roślinną zakupiło dziesięcioletni sad brzoskwiniowy o powierzchni 8 hektarów, zasadzony na gruntach V klasy gleby.

Zapłacona cena nabycia wraz z opłatami u notariusza wyniosła 4.000.000 zł.

Wartość początkowa gruntu ustalono następująco: 8 ha *30.000 zł/ha = 2.400.000 zł

Wartość początkowa sadu brzoskwiniowego wyniosła: 4.000.000 - (8 ha*30.000 zł/ha) = 1.600.000 zł i została wykazana jako biologiczne aktywa trwałe.

Pozostały czas przewidywanego plonowania sadu wynosi 8 lat, a roczny odpis amortyzacyjny 200.000 zł.

Wiosną roku X przeprowadzono zabiegi pielęgnacyjne i ochronę sadu, ponosząc koszty uzyskania owoców. W końcowej fazie rozwoju zauważono, że pestki brzoskwiń pękają, co powoduje ich narażenie na szybsze zepsucie, jeszcze przed zbiorem.

Koszty wytworzenia brzoskwiń w pierwszym roku użytkowania nowo nabytego sadu wraz z kosztami sprzedaży przekroczyły przychody ze sprzedaży.

W kolejnym roku sytuacja powtórzyła się. Większość brzoskwiń była niskiej jakości. Nie udało się ustalić przyczyn wad rozwojowych owoców. Gospodarstwo oceniło prawdopodobieństwo powtórzenia się wad owoców w latach następnych, jako wysokie, co uzasadniło dokonanie odpisu aktualizującego wartość sadu w związku z trwałą utratą zdolności do przynoszenia korzyści ekonomicznych w ciężar pozostałych kosztów operacyjnych, w kwocie 1.200.000 zł (1.600.000 - 2*200.000).

Przykład 10 Ewidencja ilościowa - ustalanie przyrostu masy ciała zwierząt

a)

31 marca przeważono 100 szt. tuczników i ustalono ich łączną masę na 6.600 kg. Podczas ostatniego ważenia, tj. 28 lutego, przy tej samej liczbie sztuk, łączna masa tuczników wyniosła 6.900 kg. W marcu:

    a) przychód warchlaków wyniósł 20 szt. masy 600 kg,

    b) sprzedaż warchlaków wyniosła 20 szt. masy 1.800 kg.

Wyliczenie przyrostu masy tuczników w marcu:

Lp.

Treść

Masa
(w kg)

Sztuk

1.

Stan końcowy na 31.03 (wg protokołów przeważenia)

6.600

100

2.

Sztuki rozchodowane

1.800

20

3.

Razem (1+2)

8.400

120

4.

Stan początkowy na 1.03

6.900

100

5.

Sztuki przychodowane

600

20

6.

Razem (4+5)

7.500

120

7.

Przyrost masy (3-6)

900

x

b)

Na podstawie protokołów przeważania, stwierdzających masy poszczególnych sztuk w danym dniu, ustalono przyrosty loszek, drogą porównania mas na koniec okresu z masami na początek okresu (wynikającymi z poprzedniego przeważenia).

Tabela. Masa trzody chlewnej

Wiek (w miesiącach)

Masa (w kg)

Przyrosty (w kg)

2

12,7

-

2 1/2

16,2

3,5

6

69

52,8

9

105

36

12

128

23

18

152

24

24

199

47

Przykład 11 Wycena krów mlecznych kierunku hodowlano-użytkowego po kosztach rzeczywistych

Podstawą wyceny zwierząt są ceny na które składają się: wartość danej sztuki ustaloną w momencie urodzenia przychówka lub zakupu oraz koszty przyrostu wartości hodowlanej, mierzonej dniami odchowu.

O wysokości kosztu wytworzenia krowy dorosłej decydują:

wartość pozyskanego przychówku (np.w dniu urodzenia)

600 zł/szt.,

koszt 1 dnia odchowu cielaka (do 6 miesięcy)

6 zł/dzień,

koszt 1 dnia odchowu jałówki młodszej (do 1 roku)

5 zł/dzień,

koszt 1 dnia odchowu jałówki starszej (do 1,5 roku)

4 zł/dzień,

koszt 1 dnia odchowu jałówki cielnej (do momentu ocielenia)

5 zł/dzień.

Wartość danej sztuki w poszczególnych momentach wyceny przedstawia tabela.

Lp.

Moment wyceny

Wartość w zł 1 szt.

1.

W wieku 30 dni

600 + (30x6) = 780

2.

W wieku 6 m-cy ( 180 dni) przeklasowanie cielaka do jałówek młodszych

600 + (180x6) = 1.680

3.

Przeklasowanie do jałówek starszych w wieku 12 m-cy (+180 dni)

1.680 + (180x5) = 2.580

4.

Przeklasowanie do jałówek cielnych (po zacieleniu) w wieku 15- m-cy ( +90 dni)

2.580 + (90x4) = 2.940

5.

Przeklasowanie do stada (po ocieleniu) w wieku 24 m-ce i 10 dni ( +280 dni)

2.940 + (280x5) = 4.340

  

Jałówka, która ocieli się w wieku ok. 24 m-cy posiada wartość 4.340 zł i w tej wartości wejdzie do stada hodowlano-użytkowego. W kolejnych okresach wartość początkowa nie ulega zmianom, aż do momentu wybrakowania krowy ze stada hodowlano-użytkowego.

Przykład 12 Ewidencja wartościowa bydła mlecznego

W gospodarstwie zajmującym się hodowlą i chowem bydła mlecznego prowadzona jest bieżąca ewidencja ilościowa inwentarza żywego. Ewidencja analityczno-wartościowa przyjmuje formę sporządzanych okresowo zestawień obrotów inwentarzem żywym. Dane obrazujące przychody i rozchody bydła wyrażone ilościowo i wartościowo, w tym wartość przychówka oraz przyrosty prezentują tabele.

Zestawienie obrotów inwentarza żywego - przychody

Grupa

Cena
ewidencyjna
1 szt.

Stan początkowy

Przychody

Razem stan początkowy i przychody

z przeklasowania

przychówek i przyrost

Liczba szt.

Wartość

Liczba szt.

Wartość

Liczba szt.

Wartość

Liczba szt.

Wartość

Cielęta 0-0,5 roku

600

20

12.000

20

12.000 21.600

40

12.000
33.600

Jałówki do 1 roku

2.000

11

22.000

12

24.000

5.000

23

51.000

Byczki do 1 roku

2.200

4

8.800

3

6.600

1.000

7

16.400

Jałówki >1,5 roku

2.500

10

25.000

10

25.000

7.200

20

57.200

Byczki starsze

2.700

2

5.400

2

5.400

Jałówki cielne

3.000

5

15.000

15

45.000

10.000

20

70.000

Krowy

4.000

50

200.000

10

40.000

60

240.000

Opasy

7 zł/kg

1
(1szt.x400 kg)

2.800

1

2.800

RAZEM

100

282.800

53

148.800

20

56.800

173

488.400

Objaśnienia

Wartość nowo urodzonych cieląt w liczbie 20 sztuk wynosi 12.000 zł.

Przyrost wartości hodowlanej cieląt o 21600 zł wynika z przeklasowania do:

    a) jałówek młodszych (do roku): 12 szt. x (2.000 - 600) = 16.800

    b) byczków młodszych 3 szt. x (2.200 - 600) = 4.800.

Przyrost wartości hodowlanej:

    a) jałówek młodszych: 10 szt. x (2.500 - 2.000) = 5.000

    b) byczków młodszych: 2 szt. x (2.700 - 2.200) = 1.000.

Wartość jałówek starszych (7.200 zł), na którą wpływa wybrakowanie 1 sztuki do opasów, ustalono w następujący sposób:

    a) przyrost z przeklasowania sztuk do jałówek cielnych: 15 szt. x (3.000 - 2.500) = 7.500

    b) zmniejszenie wartości wobec wybrakowania [1 szt. x (400 kg x 7)] - 2.500 = (-300).

Przyrost wartości jałówek cielnych przeklasowanych do krów: 10 szt. x (4.000- 3.000) = 10.000.

W okresie sprawozdawczym przychód uzyskany z produkcji zwierzęcej wyniósł 56.800 zł.

Rozchód sztuk przeklasowanych wyceniono wg cen ewidencyjnych kategorii, do której dana sztuka została przeklasowana.

Zestawienie obrotów inwentarza żywego - rozchody

Grupa

Rozchody

Stan końcowy

przeklasowanie

sprzedaż

Liczba szt.

Wartość

Liczba szt.

Wartość

Liczba szt.

Wartość

Cielęta 0-0,5 roku

15

30.600

10

6.000

15

9.000

Jałówki do 1 roku

10

25.000

4

8.000

9

18.000

Byczki do 1 roku

2

5.400

2

4.400

3

6.600

Jałówki >1,5 roku

1

15

2.800 

45.000

4

10.000

Byczki starsze

2

5.400

Jałówki cielne

10

40.000

2

6.000

8

24.000

Krowy

60

240.000

Opasy

1

2.800

RAZEM

53

148.800

21

32.600

99

307.600

Zestawienie obrotów inwentarzem żywym zaksięgowano na kontach syntetycznych: Koszty produkcji zwierzęcej lub Rozliczenie produkcji, Inwentarz żywy, Koszty sprzedanych produktów (sprzedanego inwentarza żywego).

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

Przyrost wartości stada

56.800

Inwentarz żywy

Koszty produkcji zwierzęcej

Wartość sztuk sprzedanych (wg cen ewidencyjnych)

32.600

Koszty sprzedanych produktów

Inwentarz żywy

Na koncie "Inwentarz żywy" pominięto wartości sztuk przeklasowanych z jednych kategorii do kolejnych, księgując jedynie przyrost wartości inwentarza w wysokości różnicy cen ewidencyjnych sztuk przeklasowanych.

Przykład 13 Wycena trzody chlewnej kierunku mięsnego po koszcie rzeczywistym

W gospodarstwie trzodę chlewną wycenia się wg kosztu chowu poszczególnych kategorii zwierząt.

    a) Produkcja żywca wieprzowego w cyklu zamkniętym

Podstawą wyceny zwierząt są ceny, które obejmują wartość danej sztuki, ustaloną w momencie pozyskania przychówka oraz koszty przyrostu masy. O wysokości kosztu wytworzenia tucznika decydują:

koszt prosięcia do 15 kg

120 zł/szt.

koszt 1 kg przyrostu masy prosięcia (do 20 kg)

6 zł/kg,

koszt 1 kg przyrostu masy warchlaka (powyżej 20 kg do 50kg)

5 zł/kg,

koszt 1 kg przyrostu masy tucznika (powyżej 50 kg do 110 kg)

4 zł/kg.

Wartość całej sztuki i wartość 1 kg masy (wagi żywej) w poszczególnych momentach wyceny przedstawia tabela.

Lp.

Moment wyceny

Wartość w zł

Wartość w zł

1 szt.

1 kg

1.

Odłączenie od maciory

120

8

2.

Przeklasowanie do warchlaków o masie 20 kg (120 + 5x6)

150

7,5

3.

Przeklasowanie do tuczników o masie 50 kg (150 + 30x5)

300

6

4.

Sprzedaż o masie 110 kg (300 + 60x4)

540

4,9

Koszt produkcji 1 kg żywca wieprzowego obliczono na podstawie wzoru:

B = 

Wp (Mk - Mp)xKp


Mc

Wp - wartość prosięcia wstawionego do tuczu,

Mk - masa ciała w dniu zakończenia tuczu,

Mp - masa ciała w dniu rozpoczęcia tuczu,

Kp - koszt przyrostu 1 kg w tuczu,

Mc - masa ciała tucznika na moment wyceny.

    b) Produkcja żywca wieprzowego w cyklu otwartym

Ceny, będące podstawą wyceny, obejmują wartość danej sztuki ustaloną w momencie jej zakupu oraz koszty przyrostu masy ciała. O koszcie wytworzenia tucznika decydują czynniki wymienione w przykładzie a). Zamiast kosztu prosięcia wystąpi cena zakupu (160 zł), która wpłynie na wzrost wartości całej sztuki i wartości 1 kg masy.

Przykład 14 Ewidencja wartościowa trzody chlewnej

Przedsiębiorstwo prowadzi ewidencję analityczną ilościowo-wartościową trzody chlewnej na kontach księgowych, na których ewidencjonuje bieżąco operacje gospodarcze na podstawie dokumentów pierwotnych. Konta analityczne zawierają po obu stronach rubryki przeznaczone do rejestracji: liczby sztuk, masy oraz wartości.

Przedsiębiorstwo stosuje ceny ewidencyjne 1 kg masy żywej, będące jednocześnie cenami ewidencyjnymi 1 kg przyrostu masy w wysokości 6 zł/kg. Wartość tą ustalono na podstawie cen rynkowych pomniejszonych o 10% przypuszczalny zysk.

Przedsiębiorstwo na początek roku posiadało 100 szt. prosiąt o masie 2.000 kg oraz 200 szt. warchlaków o masie 35 kg.

W rozpatrywanym okresie przedsiębiorstwo:

    a) kupiło 500 sztuk prosiąt, każde o masie 15 kg w cenie nabycia 120 zł/szt.,

    b) przeklasowało 500 szt. zakupionych prosiąt do prosiąt o większej masie (20- 30kg), 50 szt. prosiąt (20-30kg) o łącznej masie 1.500 kg do warchlaków oraz 50 szt. warchlaków o masie 3.000 kg na loszki użytkowe oraz 150 szt. warchlaków na tuczniki.

Na koniec okresu przedsiębiorstwo posiadało 550 szt. prosiąt o masie 25 kg, 50 szt. warchlaków o masie 50 kg, 50 szt. loszek o masie 80 kg oraz 150 szt. tuczników o masie 100 kg.

Przedsiębiorstwo poniosło w ciągu okresu koszty chowu zwierząt w kwocie 90000 zł i uzyskało obornik o wartości 11.700 zł23).

Zapisy dokonane na koncie Inwentarz żywy przedstawia ewidencja ilościowo-wartościowa.

Ewidencja ilościowo-wartościowa trzody chlewnej

Inwentarz żywy

Prosięta (15 - 20 kg)

Szt.

Kg

Wartość

Szt.

Kg

Wartość

500

7.500

45.000

500

10.000

60.000

2.500

15.000

0

(Sk

500

10.000

60.000

500

10.000

60.000

Ustalenie przyrostu masy prosiąt:

    a) ilościowego: 10.000 - 7.500 = 2.500

    b) wartościowego: 2.500 kg x 6 zł/kg = 15.000 zł.

Prosięta (20-30kg)

Szt.

Kg

Wartość

Szt.

Kg

Wartość

Sp)

100

2.000

12.000

50

1.500

9.000

500

10.000

60.000

550

13.750

82.500

(Sk

3.250

19.500

600

15.250

91.500

600

15.250

91.500

Ustalenie przyrostu masy prosiąt (poprzedzone wpisaniem salda końcowego):

    a) ilościowego: (1.500 + 13.750) - (2.000 + 10.000) = 3.250

    b) wartościowego: 3.250 kg x 6 zł/kg = 19.500 zł.

Warchlaki (30-60 kg, 3-6 m-cy)

Szt.

Kg

Wartość

Szt.

Kg

Wartość

Sp)

200

7.000

42.000

50

3.000

18.000

50

1.500

9.000

150

9.000

54.000

6.000

36.000

50

2.500

15.000

(Sk

250

145.000

87.000

250

14.500

87.000

Ustalenie przyrostu masy warchlaków (poprzedzone wpisaniem salda końcowego):

    a) ilościowego: (3.000 + 9.000+ 2.500) - (7.000 + 1.500) = 6.000

    b) wartościowego: 6.000 kg x 6 zł/kg = 36.000 zł.

Loszki użytkowe (pow. 6 m-cy)

Szt.

Kg

Wartość

Szt.

Kg

Wartość

50

3.000

18.000

50

4.000

24.000

(Sk

1.000

6.000

50

4.000

24.000

50

4.000

24.000

Ustalenie przyrostu masy loszek (poprzedzone wpisaniem salda końcowego):

    a) ilościowego: 4.000 - 3.000 = 1.000

    b) wartościowego: 1.000 kg x 6 zł/kg = 6.000 zł.

Tuczniki (60-110 kg, pow. 6 m-cy)

Szt.

Kg

Wartość

Szt.

Kg

Wartość

150

9.000

54.000

150

15.000

90.000

(Sk

6.000

36.000

150

15.000

90.000

150

15.000

90.000

Ustalenie przyrostu masy tuczników (poprzedzone wpisaniem salda końcowego):

    a) ilościowego:15.000- 9.000 = 6.000

    b) wartościowego: 6.000 kg x 6 zł/kg = 36.000 zł.

Dekretacja operacji gospodarczych:

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

Zakup prosiąt potwierdzony dowodem zakupu w cenie nabycia (zakupu)

60.000

Rozliczenie zakupu

Rozrachunki z dostawcami

Przychód zwierząt z zakupu

45.000

Inwentarz żywy -
Prosięta (15 - 20 kg)

Rozliczenie zakupu

Różnice między ceną nabycia

prosiąt a ceną ewidencyjną

15.000

Rozliczenie produkcji

Rozliczenie zakupu

Przyrost wartości prosiąt

15.000

Inwentarz żywy -
Prosięta (15 - 20 kg)

Rozliczenie produkcji

Przeklasowanie prosiąt zakupionych do prosiąt o większej masie

60.000

Inwentarz żywy -
Prosięta (20-30kg)

Inwentarz żywy -
Prosięta (15 - 20 kg)

Przyrost wartości prosiąt (20-30kg)

19.500

Inwentarz żywy -
Prosięta (20-30kg)

Rozliczenie produkcji

Przeklasowanie prosiąt do warchlaków

9.000

Inwentarz żywy -
Warchlaki (30-60 kg)

Inwentarz żywy -
Prosięta (20-30kg)

Przyrost wartości warchlaków

36.000

Inwentarz żywy -
Warchlaki (30-60 kg)

Rozliczenie produkcji

Przeklasowanie warchlaków do loszek użytkowych

18.000

Inwentarz żywy -
Loszki użytkowe

Inwentarz żywy -
Warchlaki (30-60 kg)

Przeklasowanie warchlaków do tuczu

54.000

Inwentarz żywy -
Tuczniki (60-110 kg)

Inwentarz żywy -
Warchlaki (30-60 kg)

Przyrost wartości loszek użytkowych

6.000

Inwentarz żywy -
Loszki użytkowe

Rozliczenie produkcji

Przyrost wartości zwierząt w tuczu

36.000

Inwentarz żywy -
Tuczniki (60-110 kg)

Rozliczenie produkcji

Poniesione koszty produkcji (chowu trzody)

90.000

Koszty produkcji zwierzęcej

Różne konta

Uzyskany obornik

11.700

Rozliczenie produkcji

Koszty produkcji zwierzęcej

_______________
23) Obornik nie podlega wycenie bilansowej. Wycena obornika służy celom ustalenia w prawidłowej wysokości wyniku na produkcji oraz kosztu jednostkowego produktów głównych produkcji zwierzęcej.

Przykład 15 Hodowla królików

Ferma prowadzi całoroczny chów królików ras mięsnych w systemie intensywnego rozrodu. Zakłada się uzyskanie od jednej samicy w ciągu roku 60 - 70 sztuk młodych w 8-9 miotach. Cykl produkcyjny królików (od urodzenia do osiągnięcia masy ubojowej) w stadzie towarowym trwa ok. 3 m-ce, w tym odchów przy matkach ok. 21 dni. Remont stada24) w skali roku wynosi ok. 120%.

W zasadach (polityce) rachunkowości fermy przyjęto następujące założenia:

    a) rok obrotowy trwa od 1-go stycznia do 31 grudnia;

    b) prowadzi się bieżącą ewidencję ilościową inwentarza żywego;

    c) inwentarz żywy wycenia się w momencie sprzedaży oraz w dniu bilansowym w wartości stanowiącej iloczyn cen sprzedaży netto i jego masy;

    d) nie wycenia się produkcji w toku;

    e) koszty działalności fermy grupuje się w układzie rodzajowym;

    f) rachunek zysków i strat sporządza się w wariancie porównawczym.

W okresie sprawozdawczym wystąpiły następujące zdarzenia:

1. Zakupiono stado rodzicielskie w liczbie 220 sztuk (200 samic i 20 samców) czystej rasy w cenie 50 zł/sztukę.

2. Pozyskano średnio 64 sztuki odsadzonych zwierząt od jednej samicy (200 samic x 64 młode = 12.800 sztuk).

3. Koszty utrzymania stada podstawowego i odchowanych młodych zgrupowane wg rodzaju wyniosły 120.000 zł.

4. Sprzedano 98% odchowanych młodych o masie 2,5 kg w cenie 5 zł/kg żywej masy (12.800 x 0,98 x 2,5 kg x 5 zł/kg) 156.800 zł.

5. Wycena inwentarza żywego (stado podstawowe) na dzień bilansowy w cenie sprzedaży netto (220 szt. x 3 kg x 5 zł/kg) 3.300 zł.

6. Wynik ze sprzedaży osiągnięty w danym roku (156.800 - 120.000 + 3300) 40.100 zł.

_______________
24) Wprowadzenie do stada podstawowego nowych zwierząt obu płci, najczęściej młodych, na miejsce zwierząt usuniętych (wybrakowanych) z tego stada.

Przykład 16 Hodowla ryb

Gospodarstwo rybne zajmuje się produkcją karpia: wylęgu, wycieru, narybku, kroczka i karpia towarowego na 9 stawach o powierzchni 130 ha, w tym powierzchnia ogroblowana wynosi 100 ha. Gospodarstwo posiada nowo wybudowane magazyny dla ryby handlowej o zdolności magazynowania 1.000 ton. Gospodarstwo zakupuje wylęg karpia. W trzecim roku hodowli gospodarstwo osiąga 1 tonę karpia z hektara stawu.

Wariant I Ewidencja i wycena karpi towarowych (wyrobów gotowych) w systemie remanentowym, bez wyceny produkcji w toku

I. Założenia

W zasadach (polityce) rachunkowości gospodarstwa przyjęto następujące założenia:

    a) rok obrotowy trwa od 1-go stycznia do 31 grudnia;

    b) karpie towarowe (wyroby gotowe) wycenia się w cenach sprzedaży netto;

    c) produkcji w toku - nie wycenia się,

    d) rachunek zysków i strat sporządza się w wariancie porównawczym.

Koszty działalności grupuje się w układzie rodzajowym na kontach: amortyzacji, zużycia materiałów i energii, usług obcych, podatków i opłat, wynagrodzeń, ubezpieczeń społecznych i innych świadczeń, pozostałych kosztów rodzajowych.

Wszystkie karpie zostały odłowione i sprzedane na dzień bilansowy nie będzie karpi towarowych.

II. Ustalenie wyniku ze sprzedaży produktów (karpia) w księgach gospodarstwa III.

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

Przeksięgowanie kosztów wg rodzaju

713.615,70 zł

Wynik finansowy

Koszty układu rodzajowego

Przeksięgowanie

przychodów ze sprzedaży ryb

1.000.000 zł

Przychody ze sprzedaży

Wynik finansowy

Wariant II Kalkulacja kosztów jednostkowych ryb

I. Założenia

W zasadach (polityce) rachunkowości gospodarstwa przyjęto następujące założenia:

    a) rok obrotowy trwa od 1-go stycznia do 31 grudnia;

    b) produkty gotowe i produkcję niezakończoną wycenia się wg kosztów wytworzenia;

    c) jednostką kalkulacyjną są kilogramy odłowionych ryb z poszczególnych stawów;

    d) rachunek zysków i strat sporządza się w wariancie porównawczym;

    e) koszty działalności grupuje się w układzie rodzajowym oraz wg miejsc powstawania, którymi są poszczególne stawy oznaczone w tabeli numerami od 1 do 9.

Koszty hodowli ryb poniesione w danym okresie wynoszą 713.615,70 zł. Wielkość produkcji wyrażona w jednostkach naturalnych to 100 ton ryb. Koszt jednostkowy wytworzenia 1 kg ryb wynosi 7,14 zł/kg (713.615,70 zł /100.000 kg).

Tabela prezentuje koszty wytworzenia ryb odłowionych z poszczególnych stawów oraz koszty jednostkowe ustalone jako iloraz kosztów wytworzenia ryb w poszczególnych stawach i ilości odłowów wyrażonych w kilogramach ryb z każdego stawu. Do kosztów bezpośrednich hodowli ryb zaliczono: materiał zarybieniowy i zużycie paszy. Koszty pośrednie hodowli rozliczono na poszczególne stawy za pomocą klucza podziałowego, którym jest powierzchnia stawów.

Staw

Powierzchnia
użytkowa
(ha)

Odłów
(masa w kg)

Zużycie
paszy (w zł)

Materiał
zarybieniowy
(w zł)

Pozostałe
koszty
(w zł)

Koszty
wytworzenia
(w zł)

Koszt
jedn.
(w zł/kg)

1

10

13.320

15.112,87

54.945

40.093,2

110.151,07

8,27

2

4

3.330

4.740,25

28.638

16.037,28

49.415,535

14,84

3

3

1.500

3.374,62

22.311

12.027,96

37.713,582

25,14

4

5

3.200

3.491,505

35.298

20.046,6

58.836,105

18,39

5

10

10.790

13.320

18.981

40.093,2

72.394,2

6,71

6

12

20.480

20.030,62

13.320

48.111,84

81.462,46

3,98

7

2

4.000

6.660

12.321

8.018,64

26.999,64

6,75

8

32

23.400

25.974

6.327

128.298,24

160.599,24

6,86

9

22

19.980

21.844,8

5.994

88.205,04

116.043,84

5,81

Razem

100

100.000

114.548,7

198.135

400.932

713.615,67

x

Koszt jednostkowy wytworzenia kilograma ryby różni się w zależności od stawu i mieści się w przedziale od 3,98 zł/kg do 25,14 zł/kg.

Przykład 17 Koszt wytworzenia jabłek

(Kontynuacja przykładu 7)

Ze względu na zakres zabiegów wykonywanych przy produkcji każdej odmiany jabłek nie jest celowe przypisywanie kosztów do poszczególnych odmian. Jednostką kalkulacyjną będzie powierzchnia całej kwatery. Koszt produkcji jabłek uzyskanych z 1 ha sadu ustala się drogą podzielenia kosztów produkcji przez ilość hektarów uprawy (zł/ha). W ramach kalkulacji kosztów jednostkowych produkcji jabłek ustala się koszt 1 kg produktów (owoców, jabłek) oraz 1 ha uprawy. Koszty jednostkowe wytworzenia 1 kg jabłek oblicza się, dzieląc sumę kosztów wytworzenia przez wagę zdrowych produktów (zł/kg).

Podczas zbioru wytwarzane są owoce uszkodzone i nienadające się do handlu czy spożycia. Owoce uszkodzone a posiadające wartość handlową są na bieżąco sprzedawane z uwagi, np. na przydatność do celów przemysłowych. Owoce, nie nadające się do sprzedaży pozostają pod drzewami.

Do kosztu wytworzenia jabłek zalicza się, m.in. koszty:

    a) materiałowe, tj.: pestycydy (fungicydy, insektycydy, herbicydy, regulatory wzrostu), nawozy mineralne, regulatory plonowania, środki gryzoniobójcze, zmiękczające wodę przy opryskach (kwasek cytrynowy), zwilżacze poprawiające przyczepność środków, środki poprawiające wygląd i właściwości przechowalnicze owoców, woda do opryskiwania, nawadniania i podlewania,

    b) wynagrodzeń (wraz z pochodnymi) pracowników, zatrudnionych m.in.: przy zimowym i letnim cięciu drzew, grabieniu gałęzi, koszeniu traw i rozdrabnianiu gałęzi, opryskach, przerzedzaniu zawiązków, zbiorach,

    c) wykorzystania środków trwałych, rzeczowych i zrównanych z nimi, tj. sadu.

Amortyzację sadu obliczono dzieląc wartość początkową sadu przez przewidywaną liczbę lat ekonomicznego plonowania (15 lat). Na wartość początkową środka trwałego składają się koszty założenia (omówione w przykładzie 7).

Wariant I Owoce nie są magazynowane

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

Rok 20XX+5

Wartość początkowa sadu

412.500

Środki trwałe

-

Cięcie zimowe drzew (I-IV)

10.600

Koszty produkcji

Różne konta

Grabienie gałęzi po cięciu

2.420

Rozdrabnianie gałęzi*

4.200

Ochrona (materiały i robocizna)

65.000

Nawożenie (materiały i robocizna)

12.400

Koszenie trawy w sadzie (V-X)

14.600

Przerzedzanie ręczne zawiązków

4.320

Cięcie letnie drzew

7.800

Rozdrabnianie gałęzi

3.000

Opryski na chwasty

13.160

Zbiory (IX-X)

55.000

Rozchód jabłek bezpośrednio z sadu w dostarczonych przez kupującego skrzynio-paletach (w cenach sprzedaży netto, IX-X)

Koszty wytworzenia sprzedanych jabłek

Rozliczenie produkcji

a) do bezpośredniego spożycia

250.000

b) na cele przemysłowe

10.000

Przychód ze sprzedaż jabłek

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży jabłka

a) do bezpośredniego spożycia (250 t)

250.000 

b) na cele przemysłowe (50 t)

10.000

Pozostałe koszty wytworzenia jabłek (np. amortyzacja sadu, amortyzacja maszyn, urządzeń, szpalerów, naprawa zbieraków, zużycie wody do nawadniania drzew, pułapek feromonowych, ubezpieczenie sadu, OC rolników, prace porządkowe wykonane w sadzie)

47.500

Koszty produkcji

Różne konta

Koszty wytworzenia jabłek

240.000

Rozliczenie produkcji

Koszty produkcji

Rozliczenie (wyksięgowanie) odchyleń kredytowych od cen ewidencyjnych przypadających na sprzedane jabłka

20.000

Rozliczenie produkcji

Koszty wytworzenia sprzedanych jabłek (Wynik finansowy)

*W przykładzie założono, że wszystkie prace wykonano wynajętymi urządzeniami.

Koszty wytworzenia 300 ton jabłek dobrej i złej jakości wynoszą 240.000 zł, zatem koszty wyprodukowania 1 kg jabłek to 80 groszy.

Wariant II Owoce nie sprzedane bezpośrednio po zebraniu są magazynowane

Zebrane owoce, zwiezione z sadu, są magazynowane i zamykane szczelnie w komorach chłodniczych. Otwarcie komór następuje, gdy rozpoczyna się sprzedaż owoców w nich zamkniętych - do lata następnego roku (zgonie z przykładem X+6). Sprzedaż jabłek odbywa się również bieżąco podczas zbiorów, kiedy to nie zostały jeszcze ustalone koszty ich wytworzenia. Jeżeli bieżącą ewidencję ilościowo-wartościową owoców prowadzi się w stałych cen ewidencyjnych, ustalonych na poziomie cen sprzedaży netto, to księgowania operacji związanych z magazynowaniem, sprzedażą i wyceną bilansową zapasów przebiega następująco:

Kwota

Wn

Ma

Rozchód części jabłek bezpośrednio z sadu (IX-X)

Koszty wytworzenia sprzedanych jabłek

Rozliczenie produkcji

a) do bezpośredniego spożycia (100 t)

100.000 

b) na cele przemysłowe (50 t)

10.000

Sprzedaż jabłek

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży jabłek

a) do bezpośredniego spożycia (100 t)

100.000 

b) na cele przemysłowe (50 t)

10.000

Przyjęcie zebranych jabłek do magazynu w stałych cenach ewidencyjnych (150t)

150.000

Produkty gotowe

Rozliczenie produkcji

Pozostałe koszty wytworzenia jabłek (np. amortyzacja sadu, amortyzacja maszyn, urządzeń, szpalerów, naprawa zbieraków, zużycie wody do nawadniania drzew, pułapek feromonowych, ubezpieczenie sadu, OC rolników, prace porządkowe wykonane w sadzie)

47.500

Koszty produkcji

Różne konta

Ustalono rzeczywisty koszt wytworzenia produktów

240.000

Rozliczenie produkcji

Koszty produkcji

Wyksięgowanie odchyleń od cen ewidencyjnych sprzedanych owoców

10.000

Koszty wytworzenia sprzedanych jabłek

Rozliczenie produkcji

Wyksięgowanie odchyleń od cen ewidencyjnych owoców znajdujących się w magazynie

30.000

Rozliczenie produkcji

Odchylenia od cen
ewidencyjnych
produktów gotowych

Sprzedaż jabłek do końca roku

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży jabłek

a) do bezpośredniego spożycia (50 t)

50.000

b) na cele przemysłowe (10 t)

2.000

Rozchód jabłek z magazynu (XI-XII)

Koszty wytworzenia sprzedanych jabłek

Produkty gotowe

a) do bezpośredniego spożycia (50 t)

50.000 

b) na cele przemysłowe (10 t)

2.000

Rozliczenie odchyleń kredytowych od cen ewidencyjnych sprzedanych jabłek

10.400

Odchylenia od cen
ewidencyjnych
produktów gotowych

Koszty wytworzenia sprzedanych jabłek

Saldo końcowe stanu owoców w cenach ewidencyjnych

98.000

Produkty gotowe

Saldo końcowe odchyleń od cen ewidencyjnych dotyczących stanu końcowego owoców

19.600

Odchylenia od cen
ewidencyjnych
produktów gotowych

Odchylenia od cen ewidencyjnych przypadających na produkty sprzedane zostały ustalone metodą narzutu przeciętnego.

Wartość produktów gotowych wycenionych po koszcie wytworzenia wynosi 78.400 zł.

Nie stanowią koszt wytworzenia koszty magazynowania jabłek, w tym także kosztów zastosowanego bezpośrednio do komór chłodni wapna, azotu czy substancji wydłużającej trwałość jabłek (smart fresh). Do kosztów wytworzenia owoców nie zalicza się innych kosztów ogólnogospodarczych, takich jak: amortyzacja chłodni, sortownic, skrzynio-palet, wózków, tym energii elektrycznej, opłaty z tytułu ochrony i ubezpieczenia chłodni, płace magazyniera, itp.

Przykład 18 Koszty uprawy wierzby energetycznej

Gospodarstwo rolne uprawia wierzbę energetyczną (Salix viminalis 082) na gruntach klasy V o powierzchni 10 ha użytków rolnych. Prace związane z założeniem plantacji rozpoczynają się jesienią od przygotowania gleby pod sadzenie sadzonek. Do zbiorów wierzby przystępuje się po zakończeniu wegetacji (od połowy listopada do marca następnego roku). Rok obrotowy rozpoczyna się w gospodarstwie z początkiem listopada i trwa do końca października następnego roku (nie występują zapasy produktów rolnych). W pierwszym roku po posadzeniu, rośliny muszą zostać ścięte, pomimo niewielkiego plonu. Drugi rok uprawy rośliny stanowi pierwszy rok produkcyjny. Zbiory zaplanowano w gospodarstwie w cyklu jednorocznym. Wycinanie pędów z przeznaczeniem na sadzonki rozpoczyna się od grudnia i trwa do marca. Z wierzby energetycznej pozyskuje się obok sadzonek inne produkty roślinne.: zrębki mokre i suche oraz całe łozy wierzby do produkcji mebli ogrodowych. Do wyprodukowania suchych zrębek pozostawia się na polu - na słońcu i wietrze - ściętą wierzbę do wyschnięcia, aż do sierpnia. Koszty produkcji wierzby energetycznej grupowane są na koncie syntetycznym "Koszty produkcji wierzby", do którego prowadzona jest ewidencja analityczna uwzględniająca rodzaje produktów:

Koszty produkcji wierzby - zrębki mokre,

Koszty produkcji wierzby - zrębki suche,

Koszty produkcji wierzby - całe łozy,

Koszty produkcji wierzby - sadzonki.

Rozliczenie kosztów wytworzenia poszczególnych produktów następuje na kontach analitycznych prowadzonych do konta "Rozliczenie kosztów produkcji". Pozyskane w gospodarstwie produkty nie są magazynowane.

Przykład nie uwzględnia kosztów powszechnie występujących przy produkcji rolniczej.

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

Rok pierwszy poprzedzający sadzenie - jesień

Przygotowanie gleby pod sadzenie: 


Środki trwałe w budowie

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

a) bronowanie broną talerzową (praca maszyn, traktorzysty)

2.100

b) nawożenie gleby azotem, fosforem, potasem

5.000

c) wysiew nawozów (praca maszyn, traktorzysty)

1.200 

d) orka pługiem podorywkowym (praca maszyn, traktorzysty)

3.200

Rok drugi -pierwszy rok uprawy

Zakup sadzonek (80.000 szt./ha)

40.000

Środki trwałe w budowie

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Sadzenie sadzonek na wiosnę

4.500

Środki trwałe w budowie

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Pielęgnacja po posadzeniu

Środki trwałe w budowie

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

a) odchwaszczanie przy zastosowaniu herbicydów doglebowych w kilka dni po posadzeniu

5.000

b) ponowne odchwaszczanie przy zastosowaniu herbicydów doglebowych lub motyki (ok. 6-8 tyg. po posadzeniu)

3.000

Koszenie jednorocznych pędów wierzby na zrębki mokre w okresie zimy

2.000

Koszty wytworzenia sprzedanych zrębek

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Sprzedaż mokrych zrębek rozdrobnionych za pomocą kombajnu bezpośrednio z plantacji (10 t)

3.450

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży zrębek

Rozchód sprzedanych mokrych zrębek

3.450

Koszty wytworzenia sprzedanych zrębek

Środki trwałe w budowie

Wartość początkowa plantacji

60.550

Środki trwałe

Środki trwałe w budowie

Rok trzeci - drugi rok uprawy

Koszty zbioru wierzby na zrębki mokre

2.400

Koszty produkcji wierzby

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Sprzedaż mokrych zrębek (100 t)

34.500

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży zrębek

Rozchód sprzedanych mokrych zrębek rozdrobnionych za pomocą kombajnu bezpośrednio z plantacji

34.500

Koszty wytworzenia

sprzedanych

produktów

Rozliczenie produkcji

Wycinanie pędów z przeznaczeniem na sadzonki

5.000

Koszty produkcji wierzby

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Koszty zbioru - wycinania pędów kosiarkami żniwnymi z przeznaczeniem na:

Koszty produkcji wierzby

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

a) zrębki suche - pędy pozostają na polu do sierpnia w celu naturalnego wyschnięcia

500

b) całe łozy

500

Zwózka pędów na łozy z plantacji

100

Koszty produkcji wierzby

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Oczyszczanie pędów z chwastów, śniegu, ziemi

1.000

Koszty produkcji wierzby

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Sprzedaż całych łóz do produkcji mebli ogrodowych 12.000 szt.

12.000

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży zrębek

Rozchód sprzedanych łóz

12.000,00

Koszty wytworzenia
sprzedanych
produktów

Rozliczenie kosztów produkcji

Pozyskanie sadzonek

a) zwózka łoz

b) sortowanie łoz,

c) cięcie łoz na sadzonki,

d) malowanie końców sadzonek

e) pakowanie - wiązanie sadzonek sznurkiem w wiązki po 500 szt.

5.000,00

Koszty produkcji wierzby

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Sprzedaż sadzonek 
5.000 szt. wiązek * 70 zł/szt. 
(wiązki po 500 szt. zrzezów)

350.000,00

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży
sadzonek

Rozchód sprzedanych sadzonek

350.000,00

Koszty wytworzenia
sprzedanych
produktów

Rozliczenie kosztów
produkcji

Rozdrobnienie pędów suchych

3.000,00

Koszty produkcji wierzby

Różne konta
(Rachunek bankowy,
Rozrachunki)

Sprzedaż suchych zrębków niesortowanych (140 t)

84.000,00

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży zrębek nie sortowanych

Rozchód sprzedanych zrębków niesortowanych

84.000,00

Koszty wytworzenia

sprzedanych

produktów

Rozliczenie produkcji

Rozliczenie kosztów założenia
plantacji - amortyzacja
60.550: 20 lat = 3.027,50

W proporcji do powierzchni,
z której pozyskano dany rodzaj
produktu:

a) zrębki mokre 2,2 ha

b) zrębki suche 2,2 ha

c) całe łozy 2,2 ha

d) sadzonki 3,4 ha

3.027,50

Koszty produkcji

a) zrębki mokre 666,05

b) zrębki suche 666,05

c) całe łozy 666,05

d) sadzonki 1.029,35

Odpisy umorzeniowe środków trwałych

Rozliczenie kosztów pośrednich produktów

120.000,00

Koszty produkcji wierzby

Koszty ogólno-produkcyjne Koszty działalności pomocniczej Rozliczenia międzyokresowe kosztów

Rozliczenie produkcji

140.027,50

Rozliczenie kosztów produkcji

Koszty wytworzenia sprzedanych produktów

Przeksięgowanie kosztu wytworzenia

340.472,50

Koszty wytworzenia
sprzedanych
produktów

Wynik finansowy

Przykład 19 Ustalenie faz produkcji szkółkarskiej na potrzeby przypisywania kosztów wytworzenia produktów

Gospodarstwo z matecznymi sadami nasiennymi, prowadzi bieżącą ewidencję kosztów produktów szkółkarskich, uznaje każdy produkt lub półprodukt jako odrębną jednostkę kalkulacyjną, do której odnosi koszty bezpośrednie i pośrednie produkcji. Koszty wytworzenia poszczególnych produktów są rejestrowane w wydzielonym zespole kont, który odzwierciedla fazy procesu produkcji. Gospodarstwo szkółkarskie dysponuje budynkami, w których przygotowuje się i przechowuje materiał szkółkarski oraz stratyfikuje nasiona w ściśle określonych warunkach. W fazie przechowywania pozyskanych nasion powoduje powstają koszty, które zostaną zalicza się do kosztów wytworzenia podkładki, ponieważ przechowanie jest niezbędne do utrzymania nasion w stanie możliwym do dalszego wykorzystania. Natomiast koszty przechowywania w chłodni podkładek, jako produktów gotowych nie stanowią elementu kosztu wytworzenia.

Fazy produkcji, wyodrębnione na potrzeby ustalania kosztów wytworzenia produktów, oraz wykonywane w ich obrębie czynności przedstawia tabela.

Tabela Fazy produkcji podkładek generatywnych przy produkcji szkółkarskiej

Fazy produkcji

Czynności

Pozyskanie nasion (lato, jesień)

- mechaniczne pozbawienie owoców miąższu

- poddanie nasion ochronie chemicznej

- suszenie nasion

(nasiona mogą zostać wysiane do gruntu lub są przechowywane)

Przechowywanie nasion

Przechowywanie nasion w odpowiednich dla każdego gatunku warunkach cieplnych (średnio 0-8 0C), wilgotnościowych i przy dostępie tlenu przez wymagany czas.

Stratyfikacja nasion - dojrzewanie nasion (grudzień, styczeń)

Umieszczenie nasion w pojemnikach z mieszaniną torfu, pisku, nawozów, pestycydów (np. dla ziarnkowych to 60-90 dni stratyfikacji, a pestkowych 110-150 dni)

Wysiew nasion (wiosna)

- zaprawienie nasion środkiem grzybobójczym

- moczenie nasion

- przygotowanie gleby

- wysiew wiosenny

Pielęgnacja siewek (młoda roślinka) w szkółce

- odchwaszczanie ręczne i mechaniczne w międzyrzędziach połączone ze spulchnianiem i przewietrzaniem gleby

- nawadnianie

- trzykrotnie nawożenie siewek

- ochrona przed chorobami i szkodnikami

- uszczykiwanie wierzchołków na przełomie sierpnia i września

- podcinanie korzeni 2-3 tyg. przed wykopywaniem siewek

Pozyskanie podkładek (jesień)

Defoliacja chemiczna

Wykopywanie podkładek

Faza sprzedaży

Przygotowanie do sprzedaży

Sortowanie podkładek:

- powiązane w pęczki po 50 sztuk

- zaetykietowane

- przechowywane w chłodni

Sprzedaż podkładek po roku od wysiewu nasion w formie produktu gotowego (od października)

Przykład 20 Ustalenie faz produkcji szkółkarskiej - na potrzeby przypisywania kosztów bezpośrednich i pośrednich produktów

Producent materiału szkółkarskiego drzewek i podkładek, zarejestrowany w rejestrze producentów Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, prowadzi produkcję na powierzchni 10 ha. Z produkcji otrzymuje jedno i dwuroczne drzewka owocowe, podkładki oraz zrazy do zimowego szczepienia w ręku lub do letniej okulizacji. Gospodarstwo szkółkarskie dysponuje budynkami, w których przygotowuje się i przechowuje materiał szkółkarski. Do niezbędnych narzędzi uprawowych należą: pługi, brony talerzowe, zwykłe, kultywatory, siewnik do nawozów mineralnych oraz rozrzutnik do nawozów. Do uprawy międzyrzędowej w szkółce, stosowania herbicydów, zwalczania chorób i szkodników stosowane są ciągniki szczudłowe, opryskiwacz, bruzdownik i wyorywacz szkółkarski do podcinania.

Odrębnym miejscem powstawania kosztów w gospodarstwie jest sad zraźnikowy, dostarczający zrazów do szczepienia lub okulizacji podkładek.

W każdej fazie produkcji powstają koszty, które są przypisane wprost do każdej fazy. Są to koszty bezpośrednie tej fazy prac i jednocześnie powstającego produktu. Koszty wspólne wszystkich faz produkcji i produktów ujmowane są odrębnie.

Fazy produkcji i rodzaje podlegających sprzedaży produktów pozyskanych z podkładek wegetatywnych w każdej fazie przedstawia tabela.

Tabela Fazy produkcji i sprzedaż produktów pozyskanych z podkładek wegetatywnych

Fazy produkcji

Opis etapu produkcji

Rodzaj produktu

Faza I

Jesień

Pozyskanie podkładek z matecznika

Przekazanie do chłodni, w której kontynuuje się produkcję.

Sortowanie podkładek na trzy wybory (wg grubości, ilości korzeni, długości podkładki) oraz:

- wiązanie w pęczki po 50 sztuk,

- etykietowanie,

- przechowywane w chłodni w temperaturze 0,50 C z wykorzystaniem urządzeń klimatyzacyjnych.

Podkładka (różne kategorie)

Faza II

Zima

Uszlachetnianie podkładek metodą szczepienia w ręku zrazami środkowymi trzy-oczkowymi odmian szlachetnych (oczkami pozyskanymi z sadu zraźnikowego).

Przechowywanie do czasu wysadzania w polu, w trocinach o nieco podwyższonej temperaturze tak, aby prawidłowo nastąpił wzrost podkładki ze zrazem.

Wiosna

Założenie szkółki - wysadzanie podkładek zaszczepionych do ziemi w rozstawie szkółkarskiej.

Podkładka (ze śpiącym oczkiem)

Pielęgnacja - odchwaszczanie, nawożenie, nawadnianie.

Ochrona przed szkodnikami, chorobami.

Jesień

Wykopywanie gotowego produktu.

Jednoroczne drzewko - okulant

Faza III

Wiosna

Przycinane drzewek pozostawionych w szkółce

Pielęgnacja - ochrona przed szkodnikami, chorobami, nawożenie, nawadnianie.

Jesień

Dwuletnie drzewko

Część podkładek zaszczepionych w ręku nie przyjmie się lub po wysadzeniu do ziemi ulegnie zniszczeniu przez: owady, gryzonie, inne zwierzęta lub na skutek złych warunków atmosferycznych (długotrwałych opadów deszczu).

Przykład 21 Wycena i ewidencja roślinnej produkcji w toku

W gospodarstwie rolnym uprawia się na 44 hektarach kukurydzę na ziarno oraz na 53 hektarach jęczmień jary browarny. Karty pól wypełniane są bieżąco, w trakcie produkcji. Informacje o ponoszonych kosztach bezpośrednich są gromadzone na każdej karcie.

Karta pola nr 1

Kukurydza
44 ha

Koszty bezpośrednie

Kwota

Jesień
20XX

uprawa pożniwna - agregat z talerzówką

orka zimowa - pług 5-cio korpusowy, odwracalny

7.480 11.440

Wiosna 20XX+1

uprawa orki zimowej - agregat uprawowy

7.480

wysiew nawozu wieloskładnikowego

2.640

MB

nawóz

27.940

MB

Roztwór saletrzano-mocznikowy (RSM)32%

12.800

wysiew-rozlewanie RSM-u opryskiwaczem

2.640

agregat - wymieszanie nawozów z glebą

7.840

MB

nasiona

19.800

wysiew nasion

7.840

MB

nawóz mineralny

8.950

oprysk herbicydowy

2.640

MB

herbicyd

8.580

oprysk dolistny

2.640

MB

preparat dolistny, adiuwant, nawóz RSM 32%

5.665

oprysk dolistny (mikroelementy, stymulator)

2.640

MB

siarczan magnezu, stymulator, odżywka, kondycjoner wody, adiuwant, nawóz RSM 32%

5.088

oprysk herbicydowy - poprawka na 10 ha

600

MB

herbicyd

754

oprysk insektycydem i mikroelementami

2.640

MB

insektycyd

4.377

MB

nawóz RSM 32%

5.800

wysiew-rozlewanie RSM-u opryskiwaczem

2.640

Jesień 20XX+1

zbiór ziarna kombajnem z sieczkarnią

15.400

Razem koszty bezpośrednie

176.314

MB - materiały bezpośrednie

Koszty bezpośrednie kukurydzy pozyskanej z 1 ha pola wynoszą: 176.314 zł : 44 ha = 4.007 zł/ha.

Karta pola nr 2

Jęczmień 
jary
53 ha

Koszty bezpośrednie

Kwota

Jesień
20XX

uprawa pożniwna - agregat z talerzówką

9.010

orka zimowa - pług 5-cio korpusowy, odwracalny

13.780

Wiosna
20XX+1

uprawa orki zimowej - agregat uprawowy

9.010

wysiew nawozu wieloskładnikowego NPK

3.180

MB

nawóz

32.400

MB

RSM 32%, stabilizator azotu

11.400

wysiew-rozlewanie RSM-u opryskiwaczem

3.180

agregat - wymieszanie nawozów z glebą

9.010

MB

nasiona jęczmienia browarnego - 9.500 kg

18.525

siew nasion

10.600

oprysk dolistny (mikroelementy, stymulator)

3.180

MB

biostymulator, nawóz RSM 32%

3.220

oprysk herbicydowy

3.180

MB

herbicyd

3.869

oprysk dolistny (mikroelemty, stymulator)

3.180

MB

preparat dolistny

4.740

oprysk fungicydowy

3180

MB

fungicyd

15.006

oprysk dolistny (mikroelemty, odżywka)

3.180

MB

siarczan magnezu 7-miowodny, stymulator, odżywka

4.423

oprysk fungicydowy i insektycydowy

3.180

MB

fungicyd, insektycyd, adiuwant

10.610

Jesień
20XX+1

zbiór ziarna kombajnem z sieczkarnią

18.550

Razem koszty bezpośrednie

199.593

MB - materiały bezpośrednie

Koszty bezpośrednie jęczmienia pozyskanego z 1 ha pola wynoszą: 199.593 zł : 53 ha = 3.766 zł/ha.

Koszty pośrednie pozyskania kukurydzy i jęczmienia obejmują: podatek rolny, transport, nadzór, zarządzanie i inne. Ogółem koszty pośrednie uprawy kukurydzy i jęczmienia wyniosły 376.807 zł. Obciążają one w całości koszty wytworzenia sprzedanych produktów.

Wariant I Wycena i ewidencja produkcji w toku w wysokości bezpośrednich kosztów wytworzenia

Gospodarstwo wycenia produkty w toku produkcji po bezpośrednich kosztach wytworzenia. Bilansowa wartość produkcji w toku kukurydzy w roku 20XX wyniesie 18.920 zł, natomiast jęczmienia 22.790 zł.

Wariant II Wycena i ewidencja produkcji w toku po koszcie materiałów bezpośrednich roku 20XX

Gospodarstwo wycenia produkty w toku produkcji po kosztach materiałów bezpośrednich. Bilansowa wartość produkcji w toku w roku 20XX wyniesie zero zł.

Przykład 22 Koszty sprzedanych gęsi

Gospodarstwo prowadzi ekologiczny chów gęsi. W ofercie sprzedażowej posiada gęsi na ubój oraz pierze. Koszty chowu (produkcji) gęsi obejmują: zakup stada gęsi, zużycie paszy i ściółki, koszty osobowe, amortyzację pomieszczeń, energię elektryczną i ciepło oraz inne koszty (w tym straty gąsiąt).

Ewidencję kosztów produkcji gęsi prowadzi się na koncie "Koszty produkcji zwierzęcej - gęsi" z uwzględnieniem każdego cyklu produkcji (12 tyg.). Gospodarstwo przyjęło trzymiesięczny okres sprawozdawczy. Koszty rozlicza się co kwartał. W danym okresie zakupiono 1.000 sztuk gęsi płacąc 10 zł/szt.

W okresie sprawozdawczym nastąpiły operacje ujęte w tabeli.

Tabela Dekretacja operacji w okresie sprawozdawczym:

Lp.

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

1.

Zakup gęsi

10.000

Koszty produkcji zwierzęcej - gęsi

Różne konta (Rozliczenie zakupu, Rozrachunki z dostawcami)

2.

Wydanie sprzedanych piór

(wartość w cenie sprzedaży)

4.950

Koszty sprzedanych produktów - piór

Rozliczenie kosztów produkcji

3.

Koszty tuczu gęsi

30.000

Koszty produkcji zwierzęcej - gęsi

Różne konta

4.

Przychody ze sprzedaży

Rozrachunki z odbiorcami

Przychody ze sprzedaży produktów

a) gęsi

b) piór

a) gęsi (990 szt. x 6 kg x 9 zł/kg)

a) 53.460

b) piór (990 szt. x 5 zł/szt.)

b) 4.950

5.

Wydanie gęsi sprzedanych (990 szt. x 40 zł/szt.)

39.600

Koszty sprzedanych produktów - gęsi

Rozliczenie kosztów produkcji

6.

Koszty zwierząt upadłych

1.000

Pozostałe koszty operacyjne

Rozliczenie kosztów produkcji

7.

Koszty gęsi sprzedanych (wartość w cenie zakupu oraz koszty tuczu)

40.000

Rozliczenie kosztów produkcji

Koszty produkcji zwierzęcej - gęsi

8.

Wyksięgowanie odchyleń od cen ewidencyjnych (różnic)

5.550

Rozliczenie kosztów produkcji

Koszty sprzedanych produktów - gęsi

Jeżeli do końca okresu sprawozdawczego nie nastąpiło zakończenie tuczu, to koszty zgromadzone na koncie "Koszty produkcji zwierzęcej - gęsi" stanowią koszty wycenianej produkcji niezakończonej.

Przykład 23 Ewidencja i wycena roślinnych aktywów obrotowych (wyrobów gotowych) w systemie remanentowym, bez wyceny produkcji w toku

I. Założenia

Gospodarstwo rolne zajmuje się produkcją roślinną. W zasadach (polityce) rachunkowości jednostki przyjęto następujące założenia:

    g) rok obrotowy trwa od 1 stycznia do 31 grudnia;

    h) produkty gotowe (ziemiopłody z własnej produkcji) wycenia się wg cen sprzedaży netto ostatnich sprzedaży, w przypadku braku sprzedaży w ostatnim miesiącu roku stosuje się ceny notowane na rynku zbożowym;

    i) produkcja w toku - nie wycenia się (obejmuje zasiewy),

    j) rachunek zysków i strat sporządza się w wariancie porównawczym.

Koszty produkcji roślinnej grupuje się w układzie rodzajowym na kontach: amortyzacji, zużycia materiałów i energii (ziemiopłody - nasiona, nawozy, środki ochrony roślin, paliwa, oleje, części zamienne, materiały gospodarcze, artykuły biurowe, pozostałe materiały i energia), usług obcych, podatków i opłat (podatek rolny i od nieruchomości, podatek VAT nie podlegający odliczeniu, opłaty, pozostałe opłaty), wynagrodzeń, ubezpieczeń społecznych i innych świadczeń, pozostałych kosztów rodzajowych.

II. Ustalenie wyniku ze sprzedaży produktów w księgach gospodarstwa przebiega następująco:

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

Wzrost zapasów, których stan ustalono drogą inwentaryzacji

120.000

Produkty gotowe

Wynik finansowy

Przeksięgowanie kosztów wg rodzaju

900.000

Wynik finansowy

Koszty układu rodzajowego

Przeksięgowanie

przychodów wg rodzaju produkcji roślinnej, usług rolniczych i pozostałych produktów

1.000.000

Przychody ze sprzedaży

Wynik finansowy

Przykład 24 Dopłaty bezpośrednie do użytków rolnych

Gospodarstwo prowadzi hodowlę owiec na powierzchni 20 ha użytków zielonych (pastwisko) i pozyskuje środki wspomagające hodowlę.

Gospodarstwo złożyło dwa wnioski o pomoc finansową w formie wsparcia z tytułu posiadania obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW) oraz Jednolitej Płatności Obszarowej (JPO). Jest to wsparcie bezpośrednie dotyczące użytków rolnych, wypłacane jednorazowo i raz na rok. Wnioski zostały rozpatrzone pozytywnie i gospodarstwo uzyskało decyzję o przyznaniu wsparcia.

Kwota wsparcia przyznanego z tytułu ONW to 320 zł/ha, obowiązująca na terenach górskich.

Przychód z tytułu wsparcia wyniósł: 320 zł x 20 = 6.400 zł

Kwota wsparcia przyznanego z tytułu JPO to 910,87 zł/ha. Przychód z tytułu wsparcia wyniósł: 910,87 zł x 20 = 18.217,40 zł

Ewidencja wsparcia

Treść operacji

Kwota

Wn

Ma

Należne wsparcie przyznana na podstawie decyzji z tytułu ONW

6.400,00

Pozostałe rozrachunki

Przychody z działalności operacyjnej

Należne wsparcie z tytułu JPO

18.217,40

Pozostałe rozrachunki

Przychody z działalności operacyjnej

Otrzymanie wsparcia

24.617,40

Rachunek bankowy

Pozostałe rozrachunki

Przykład 25 Obroty wewnętrzne

Ewidencja kosztów wytworzenia produktów ubocznych zużywanych na własne potrzeby jednostki. Założenia liczbowe pochodzą z przykładu 11

Lp.

Treść

Kwota (w zł)

1.

Pozyskanie przychówka.

600

2.

Koszty odchowu cielaka.

780

2a.

Wartość obornika pozyskanego przy odchowie cielaka.

40

3.

Przeklasowanie odchowanego cielaka do jałówek młodszych.

1.680

4.

Koszty odchowu jałówki młodszej.

Wartość pozyskanego obornika przy odchowie jałówki młodszej.

900 

160

4a.

 

5.

Przeklasowanie odchowanej jałówki starszej.

2.580

6.

Koszty odchowu jałówki starszej.

360

6a.

Wartość pozyskanego obornika przy odchowie jałówki starszej.

240

7.

Przeklasowanie jałówki starszej po zacieleniu.

2.940

8.

Koszty odchowu jałówki cielnej.

1.400

8a.

Wartość pozyskanego obornika przy odchowie jałówki.

400

9a.

Przeklasowanie jałówki po ocieleniu do stada krów
(w wariancie porównawczym ustalania wyniku finansowego).

4.340

9b.

Zwiększenie stanu Inwentarza żywego w środkach trwałych
(w wariancie porównawczym ustalania wyniku finansowego).

4.340

10a.

Zwiększenie kosztów produkcji roślinnej o wartość przekazanego obornika.

420

420

10b.

Rozchód sprzedanego obornika.

Koszty produkcji zwierzęcej (Rozliczenie produkcji)

Inwentarz żywy
w odchowie

Obornik

Koszty
produkcji
roślinnej

Ma

Wn

Ma

Wn

Ma

Wn

Cielaki 0-6 m-cy

2a) 40

840 (10

10) 840

600 (1

1) 600

3) 1.680

4a) 160

780 (2

2) 780

6 a) 240

40 (2a

8a) 400

Jałówki młodsze (od 6 do 12 m- cy)

3) 1.680

5) 2.580

900 (4

4) 900

160 (4a

Jałówki starsze ( pow. 1 roku )

Koszty obrotów wewnętrznych

Przychody
obrotów
wewnętrznych

Inwentarz żywy
- środki trwałe
krowy

5) 2.580

7) 2.940

360 (6

6) 360

Wn

Ma

Wn

Ma

Wn

Ma

240 (6a

Jałówki cielne

7) 2.940

9a) 4.340

9a) 4.340

4.340 (9b

9b) 4.340

1.400 (8

8) 1.400

400 (8a

 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60